De Leuvense politicus Ben Weyts (op de foto samen met Erik Westerlinck) van de N-VA ligt de laatste tijd onder vuur. Een vermoeden dat hij dronken op een vragenuurtje in de Kamer verscheen, is o.m. één van de oorzaken. En dat terwijl zijn grootste aartsvijand, de PS, jarenlang een minister van pensioenen aan haar hart heeft gedrukt, die stomdronken zijn beleid kwam voorstellen in diezelfde Kamer…

Maar ik wil het hier vooral hebben over het feit dat Weyts zich (terecht) zorgen maakt over het gebrek aan integratie van de talloze immigranten, die hier stilaan de dienst uitmaken. In een stedelijke omgeving is het zelfs zo dat één vierde van de leerlingen die aan het lager onderwijs beginnen onvoldoende Nederlands kennen om de lessen bij te wonen. Geen wonder dat ons onderwijs met mijlslaarzen achteruit gaat! En dat wil onderwijsminister Weyts dus tegengaan met o.a. te dreigen het kindergeld te verminderen voor dergelijke gezinnen.

Direct ging “links” op z’n achterste poten staan natuurlijk: het kindergeld is bedoeld voor het kind zelf, het zou dus schandalig zijn om daaraan te raken. Theoretisch klopt dit (en over de juridische moeilijkheden die het met zich mee zou brengen om na te gaan of er in dat gezin wel voldoende naar Ketnet wordt gekeken, wil ik het zelfs niet hebben), maar ik vind dat “links” hier een typische fout maakt. Want dat kindergeld gaat uiteraard niet uitsluitend of zelfs maar rechtstreeks naar “het kind”. Welnee, dat belandt uiteraard in “de pot” van waaruit alles wordt betaald. En in vele van die gezinnen ziet men dan ook dat het geld veeleer wordt besteed aan drugs, drank, roken en andere genotsmiddelen. In het beste geval kan het kind op eten rekenen, ook al wordt ook dat op de maat van de volwassenen (pizza’s, fast food…) bepaald. Eigenlijk mag het al blij zijn met de spreekwoordelijke kruimels die van tafel vallen. Dus een inkrimpen van het “kindergeld” zou dergelijke gezinnen wel degelijk “pijn” doen. Of het ook zou helpen, is natuurlijk weer een andere vraag, die ik als misantroop negatief zou beantwoorden. Anderzijds ligt mijn misantropie precies aan de oorsprong van mijn bewering dat het marxisme nooit zal werken omdat Marx zich op de Franse filosoof Rousseau beriep om te beweren dat de mensen van nature goed zijn en dat het de maatschappij is die hun slechter maakt. Ikzelf ben van oordeel dat het precies omgekeerd is: de mens is van nature slecht en hopelijk kan de maatschappij dat toch enigszins remediëren… (RDS)

Ben Weyts is licentiaat in de politieke wetenschappen. Hij deed er negen jaar over, maar combineerde dit met werken. Tijdens zijn studententijd in Gent was Weyts een van de heroprichters van de Vlaams Nationale Studentenunie (VNSU).

In 1998 tot 1999 was hij stafmedewerker en in 1999 zelfs korte tijd directeur van het Vormingscentrum Lodewijk Dosfel. Van 1999 tot 2000 was hij medewerker van de Volksunie-fractie in de Kamer van volksvertegenwoordigers en van 2000 tot 2001 partijwoordvoerder. Na het uiteenvallen van de partij was hij van 2001 tot 2004 woordvoerder van de N-VA.

Toen Geert Bourgeois na de Vlaamse verkiezingen van 2004 werd aangeduid als Vlaams minister, werd Weyts van 2004 tot 2005 zijn woordvoerder en adjunct-kabinetschef. 

Begin juli 2019 nam Vlaams minister-president Geert Bourgeois ontslag om in het Europees Parlement te gaan zetelen. Hij werd opgevolgd door viceminister-president Liesbeth Homans. Weyts nam vervolgens deze functie over.

In de regering-Jambon, die op 2 oktober 2019 aantrad, werd hij Vlaams minister van OnderwijsSport en Dierenwelzijn. Hij bleef ook viceminister-president. (Wikipedia)

Een gedachte over “Ter verdediging van Ben Weyts…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.