Fifty years ago today Elvis Presley’s concert Aloha from Hawaii was broadcast live via satellite, and set a record as the most watched broadcast by an individual entertainer in television history. Het is het allereerste liveconcert dat wereldwijd via satelliet wordt uitgezonden. In die dagen een technisch hoogstandje dat vooral in Azië zeer goed bekeken wordt. Europa ziet de special met enige uren vertraging om met prime-time samen te vallen. In de VS wordt de special echter pas na enkele maanden uitgezonden, aangezien Elvis’ laatste film Elvis on Tour dan nog in de bioscopen draait. Colonel Parkers mediamachine draait op volle toeren en de totale kijkcijfers worden geschat op tussen de 1 en 1,5 miljard mensen over de hele wereld. In 1973 was dat tussen de 30 en 50% van de wereldbevolking en naar schatting meer dan 75% van wereldbevolking met een televisie. Eén van de begeleiders van Elvis in Hawaii (en voor de rest tot op het einde van zijn leven) was John Wilkinson, die vrijdag op 67-jarige leeftijd is overleden in zijn woning in Springfield, Missouri. In 1989 werd Wilkinson getroffen door een beroerte, met als gevolg dat hij niet meer kon gitaarspelen. Bovendien leed hij aan kanker, waaraan hij uiteindelijk ook is gestorven. (Overigens is ook Frank Page overleden, een disc-jockey die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontdekking van Elvis, maar daarvoor verwijs ik jullie naar mijn vriend Jan P.)

De Elvis-hype die Colonel Parker wilde creëren, was dus geslaagd en Elvis ging weer op tournee en trachtte nog te rocken als de pest, maar werd hierbij steeds meer gehinderd door zijn zwaarlijvigheid. Deze was voornamelijk te wijten aan de typisch Amerikaanse slechte eetgewoonten (hamburgers) en een overmatig gebruik van drank. Als remedie ging hij dan weer pillen slikken, maar de combinatie met alcohol maakte de remedie erger dan de kwaal.
In 1975 raakte dan bekend dat Elvis aan glaucoma leed, een ziekte die erin bestaat dat men te veel vocht op de ogen krijgt en die tot blindheid kan leiden. Dat jaar was hij echter gescheiden van zijn vrouw Priscilla Beaulieu en de sensatiepers roddelde dat het allemaal de schuld was van Teveel Seks. De vakpers deed de geruchten ook af met de dooddoener dat het maar verontschuldigingen waren voor Elvis’ matige platen (al vind ikzelf “Promised land” en “My boy” uit dat jaar erg goed).
In 1977 schreef Bruce Springsteen “Fire” voor Elvis Presley. De demo kwam echter pas enkele weken voor zijn dood toe, zodat The Pointer Sisters het uiteindelijk kregen toegewezen. Elvis zelf stierf immers op 16 augustus 1977 en vier dagen later werd de eerste elpee van een nieuwe Elvis (Costello) gelanceerd: “My aim is true”. Op de begrafenis van Elvis trad zijn idool de blanke gospelzanger Jake Hess (1927-2004) op, die dat bijna 25 jaar eerder ook reeds had gedaan op de begrafenis van countrylegende Hank Williams.
Nochtans was het jaar beloftevol gestart. Presley zou hebben gebroken met kolonel Parker en onder leiding van Tom Dowd (producer van o.a. Otis Redding en Rod Stewart) zou hij een elpee opnemen die “The way it might have been” (zoals het had kunnen zijn) zou gaan heten. Terug naar de wortels dus. Het zou me erg verbazen indien deze elpee reeds ingeblikt zou zijn, want Elvis had pas een nieuwe uit (“Moody blue”) en buiten de titelsong en “Way down”, zijn laatste hit, staat er geen enkel volwaardig rocknummer op.
Maar ook een lijk kan zijn handelswaarde behouden zodat Colonel Parker zelf nog lang en gelukkig kon leven (hij had voor zichzelf meer dan 50 % van Elvis’ inkomsten gereserveerd). Hij stierf begin ’97 op 87-jarige leeftijd. Andreas Wilhelmus (“Dries”) van Kuijk was overigens geen “echte” colonel, dat was een “eretitel” die hij had meegekregen van de gouverneur van Louisiana in 1948.
Bij een laatste interview vroeg Chris Hutchins, de journalist die het Beatle-bezoek had geregeld, hem “of Elvis soms de zoon was die hij zelf nooit had gehad“?
Ik heb hem nooit als een zoon beschouwd. Maar hij belichaamde wél het succes waar ik altijd van gedroomd heb,” antwoordde de man die de begrafenis van zijn poulain had bijgewoond in een T-shirt en met een baseballpet op het hoofd. En die er geen traan voor gelaten had.
Tot slot vraagt Hutchins hem dan maar welke platen van Elvis hij nu nog draait? “Geen enkele,” is alweer het ontnuchterende antwoord. “Ik luister alleen naar het gerinkel van de kassa. Daar betaalde hij me toch voor?
Hopelijk zag Elvis dan toch ook een deel van de opbrengst van de “I hate Elvis”-speldjes die de kolonel in de handel had gebracht. Niet dat het nu werkelijk zó erg was, maar hij had ingezien dat voor ieder die een “I love Elvis”-speldje kocht, er misschien ook wel iemand te vinden was die niet van Elvis hield…

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Vijftig jaar geleden: Aloha from Hawaii

  1. De scheiding tussen Elvis en Priscilla werd uitgesproken op 9 oktober 1973 en niet in 1975. En Elvis heeft nooit gebroken met Colonel Parker, alhoewel hij wel de intentie gehad heeft. Maar de financiële complicaties die ermee zouden gepaard gegaan zijn, hebben hem doen terugkeren op zijn stappen.

    Like

  2. Toch even de puntjes op de i zetten. Frank Page was een presentator bij de Louisiana Hayride en niet de radio dj. die de start gaf aan Elvis’ carrière. Sam Phillips van Sun Records had de gewoonte om zijn plaatjes te laten spelen door de radio dj Dewey Phillips (geen familie) en het was in één van zijn uitzendingen dat na draaien van That’s all right Mama, de telefoontjes binnenstroomden om opnieuw te spelen. Het was pas vanaf 18 augustus 1955 toen Elvis’ ouders een kontrakt tekenden (Elvis was nog minderjarig, nog geen 21jr) met Tom Parker dat de carrière nationaal van start ging met een eerste optreden op 28 januari 1956 in de Tommy Dorsey show. Het was ook Parker die de overstap naar RCA bewerkstelligde en het waren de RCA hits die als eerste de Billboard binnenkwamen (Heartbreak Hotel). De Sun opnames werden mee overgenomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.