Vandaag is het zeventig jaar geleden dat maarschalk Josip Broz Tito werd verkozen tot president van Joegoslavië. Hij zou de man worden die in zijn eentje het ongelooflijke kruitvat, dat Joegoslavië na zijn dood bleek te zijn, bij elkaar hield. Josip Broz Tito was ook het onderwerp van het eerste nummer van de zogenaamde Scharnierreeks voor het middelbaar onderwijs.

In tegenstelling tot het nulnummer van deze reeks van de gecombineerde uitgeverij EPO/AKO (zie het artikel « Gaspard en de Blauwen » in r.v. nr. 24, waar men ook wat meer uitleg vindt over het hele project) zijn we voor de eerste aflevering, “Tito” door Walter Lotens, minder enthousiast. En dan niet om “ideologische” redenen, o neen, dat ware al te gemakkelijk. Integendeel, het beklemtonen van de « eigen weg » van Joegoslavië tegen de Komintern van Stalin in vinden wij zeer inspirerend. Nochtans valt er wel een politieke opmerking te maken. « Linkse » heldenverering, mag dat ? O.i. niet. En de “epische” beschrijvingen van Tito worden dan ook niet goedgemaakt door het korte relativerende “nawoordje”.
Overigens zijn het precies de beschrijvingen die ons storen (want het gebruik van het adjectief „ episch „ daarnet is natuurlijk bedoeld als woordspeling, de « echte » epiek is juist de grootste kwaliteit van het werkje). Die bestaan soms uit zo’n reusachtige cliché’s dat ze haast belachelijk aandoen (“Een jong morgenzonnetje danste over de blinkende geweerlopen en spiegelde zich vergenoegd in de tippen van de opgepoetste soldatenschoenen“, p. 7) en bij wijlen pertinent verkéérd zijn (zo spreekt hij op p. 6 over een « knaap » en over “een flink pak op zijn broek” krijgen van de politie als Tito al… 18 jaar is !) Tot slot hebben we vorige keer reeds een paar storende taalfouten aangestipt en ook hier is men weer niet aan ontsnapt (« Laat ons bidden », p. 7).

Referentie
Ronny De Schepper, Tito en de stalinisten, De Rode Vaan, 9 oktober 1980 (om de titel ten volle te “appreciëren”, moet men weten dat dit stukje volgde op een artikel over “Boon en de anarchisten“)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.