Het is vandaag al tien jaar geleden dat Andrea Carrea, de trouwe knecht van Fausto Coppi, is overleden.

48 andrea carrea

Andrea Carrea werd prof in 1949 bij de Bianchi-ploeg van Campionissimo Fausto Coppi. Uiteindelijk zou hij bijna acht jaar aan de zijde van Coppi fietsen. Samen met Ettore Milano en Michele Gismondi was Carrea een van diens trouwste helpers.
Carrea startte in 11 grote rondes en hij reed ze allemaal uit. In de Tour van 1952 mocht hij zelfs een dag de gele leiderstrui dragen, na de 9e etappe. De rit werd gewonnen door de Zwitser Walter Diggelmann vóór de Fransman Jacques Marinelli, de Nederlanders Jan Nolten en Thijs Roks, de Belg Aloïs De Hertog en de Fransman Raoul Rémy. Carrea werd zevende. Hij liet enkel de Algerijn Ahmed Kebaili nog achter hem. Het peloton volgde op meer dan negen minuten. En zo werd Andrea Carrea leider met één minuut voorsprong op Fiorenzo Magni, 1’21” op Lauredi en vijf minuten op Fausto Coppi, de drie eersten uit het klassement vóór de negende rit.
Volgens de legende zou Carrea zich ’s avonds huilend hebben verontschuldigd bij Fausto Coppi: hij was enkel meegegaan met de vlucht om zowel zijn all-time kopman (Coppi dus) als zijn tijdelijke leider (geletruidrager Fiorenzo Magni) te beschermen en had helemaal niet de intentie om het geel te nemen. Hij was dan ook heel blij toen hij daags nadien (foto) de gele trui moest afstaan aan zijn kopman Fausto Coppi. Dat was de rit naar l’Alpe d’Huez, die ook werd gewonnen door Fausto Coppi met 1’20” voorsprong op Jean Robic en 3’22” op “onze” Stan Ockers en de Spanjaard Antonio Gelabert. Jean Dotto volgde op 3’27” en Andrea Carrea op 3’29”, wat dus zeker niet slecht was. Trouwens, uiteindelijk zou Fausto Coppi inderdaad die Tour winnen vóór Stan Ockers op bijna een half uur, Bernardo Ruiz, Gino Bartali, Jean Robic, Fiorenzo Magni, Alex Close en Jean Dotto. Andrea Carrea zelf zou nog zeer verdienstelijk negende eindigen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.