Het is vandaag ook al 45 jaar geleden dat de Belgische wielrenner Germain Derycke is overleden.

96 germain derycke

Germain Derycke was een typische klassieke renner. Al in zijn tweede profjaar wint hij een tourrit (foto 1) en wordt hij tweede in Luik-Bastenaken-Luik achter Ferdi Kübler. In de Waalse Pijl van 1954 komen de twee elkaar opnieuw tegen. De wedstrijd draait namelijk uit op een massasprint en Kübler duwt Derycke tegen de balustrade. Hij komt als eerste over de streep, maar wordt voor dit manoeuvre teruggezet naar de tweede plaats. Germain Derycke heeft zijn revanche.
In 1953 won hij de kasseiklassieker Parijs-Roubaix. ‘Wat ben ik blij! Ik besef maar niet dat ik een van de mooiste klassiekers gewonnen heb. Eigenlijk zijt ge maar een echte koereur als er een van die koersen op uw palmares staat,’ aldus Germain in een eerste reactie aan de radio van het NIR uit die tijd.

15 germain derijcke

In 1955 volgt Milaan-San Remo en dan is er de fameuze Luik-Bastenaken-Luik uit 1957. Het is helleweer en slechts 107 dapperen van de 242 ingeschreven renners gaan van start. Van de Faema-ploeg van Rik Van Looy start maar één renner: Germain Derycke (foto 2). Bij het keerpunt in Bastogne zijn er nog maar een vijftigtal renners in koers wegens de sneeuw en de wind. In Cierreux komen de vier koplopers, Bobet, Ranucci, Miserocchi en Derycke voor een gesloten overweg te staan. De drie buitenlanders wippen er onderdoor en na enige aarzeling ook Derycke, want dit was verboden in België, maar niet in het buitenland. Op 60 kilometer van de aankomst demarreert Derycke op de côte de Rosier. Achter hem vormt zich een groep van negen achtervolgers, maar ze naderen geen seconde. Met een bijna onmenselijke inspanning, vechtend tegen de elementen rijdt Derycke solo naar Luik. Hij wint met 2’46″ voorsprong op een volledig uit elkaar geslagen deelnemersveld. Frans Schoubben wordt tweede, maar dient meteen protest in als hij hoort dat Derycke die gesloten overweg heeft genegeerd. Het wordt uitgevochten op de groene tafel. De jury komt met een Salomonsoordeel: er zullen twee winnaars zijn, Derycke en Schoubben.
In 1958 wint Germain Derycke ook nog de Ronde van Vlaanderen. Hij stond ook tweemaal op het podium van het WK wielrennen; in 1953 (zilver) na Fausto Coppi en in 1955 (brons) na Stan Ockers en de Luxemburger Jean-Pierre Schmitz.
Die zilveren medaille in 1953 had net zo goed een gouden kunnen geweest zijn, ware er niet ene Lomme Driessens. De avond voor dat wereldkampioenschap ontmoette Lomme Driessens immers voor het eerst Giulia Occhini, “een wreed monument” om het in zijn woorden te zeggen. “Z’n eigen vrouw mocht nog niet binnen en die zat op zijn bed!” riep Lomme verontwaardigd uit in een televisie-interview, daarmee een goede evocatie oproepend van het ophef dat deze buitenechtelijke relatie maakte in het preutse naoorlogse Italië. Paus Pius XII excommuniceerde hen beiden en weigerde het jaar daarop demonstratief de tradi­tionele zegen aan het peloton te geven. Ook bij Lomme zijn moeder mocht Coppi van dan af niet meer binnenkomen. Maar goed, dat wist Lomme op dat moment allemaal nog niet en hij besloot toch om zo op medevluchter Germain Derycke in te praten zodat deze de overwinning aan Coppi liet. Aldus de overlevering. Aangezien Lomme dat jaar noch de sportbestuurder van Coppi was, noch die van Derycke, kan men zich afvragen of dat allemaal wel klopt. Aangezien hij ook geen bondscoach was, kan men zich zelfs afvragen wat Driessens überhaupt daar in die koers deed, maar goed, alle betrokkenen zijn ondertussen overleden, dus we kunnen het hen niet meer vragen.
Bij terugkomst van een criterium in Bretagne (wanneer precies?) krijgt Germain Derycke samen met Julien Schepens een auto-ongeluk. Hij houdt er een gebroken knieschijf aan over en kan nooit meer op het hoogste niveau presteren. Hij stopt met koersen in 1962 en begint een café: ‘De Ronde van Vlaanderen’. Hij overlijdt veel te vroeg op 13 januari 1978 aan een hersenbloeding.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.