Summer Holiday is a British musical film starring singer Cliff Richard (*) which had its world premiere at the Warner Theatre in London’s West End on 10 January 1963. A crowd of 3,000 people turned up to Leicester Square and Cliff Richard was unable to exit his car due to the crowds and did not attend the opening. So that night Cliff sat in his manager’s flat and watched a boxing match on TV. “It was particularly frustrating because I so much wanted to be at the premiere, and I’d even turned down a South African tour for it”, later revealed Cliff.

Summer Holiday was the second most popular movie at the British box office in 1963, after the James Bond feature From Russia with Love (**). The film was directed by Peter Yates (***) for whom it was his directorial debut. The original screenplay was written by Peter Myers and Ronald Cass (who wrote most of the song numbers and lyrics).

Deze laatste opmerking is een beetje eigenaardig aangezien de hits die uit de film voortkwamen (“The next time”, “Bachelor boy”, “Foot tapper” en “Summer holiday” zelf) geschreven waren door resp. Buddy Kaye & Philip Springer, Bruce Welch & Cliff Richard, Hank Marvin & Bruce Welch en Bruce Welch & Brian Bennett. Maar in de film zaten niet minder dan zestien musical numbers: “Seven Days to a Holiday”, “Let Us Take You for a Ride”, “Stranger in Town”, “Swinging Affair”, “Really Waltzing”, “Yugoslavian Wedding”, “All At Once”, “Summer Holiday“, “Bachelor Boy“, “Dancing Shoes”, “Foot Tapper“, “Big News”, “The Next Time”, “Les Girls”, “Round and Round”, and “Orlando’s Mime”. Zij schreven dus voornamelijk nummers die als opvulling moesten dienen.

De plot (van dezelfde heren dus) is een beetje ingewikkelder als je zou verwachten van zo’n simpel zomers filmpje. Cliff gaat immers met drie vrienden op reis met zo’n typisch Londense dubbeldekker (zie onderstaande foto). Drie vrienden dus jawel, en geen vier, m.a.w. die vrienden zijn niet The Shadows, wat men zou kunnen verwachten, maar drie “echte” acteurs (Melvyn Hayes, Teddy Green en Jeremy Bulloch). Toch duiken The Shadows hier en daar op (ze spelen b.v. in een nightclub, wat men nog kan verwachten, maar ook op de fiets, onderweg in Joegoslavië). En wat doet die bus nu in Joegoslavië, als ze eigenlijk op weg waren naar het zuiden van Frankrijk? Wel, on the way, they are joined by a trio of young women Sandy, Angie and Mimsie, who are a singing group Do-Re-Mi, and change their destination to Athens in Greece, which means passing through Yugoslavia. Maar daarmee houdt het niet op: they are also joined by a runaway singer Barbara pretending to be a boy, herself being pursued by her mother Stella and agent Jerry. Die moeder wordt gespeeld door Madge Ryan en die manager door Lionel Murton. Het meisje zelf wordt echter gespeeld door Lauri Peters, maar het heeft weinig gescheeld of het was voor Barbra Streisand geweest, die toen nog aan het begin van haar carrière stond. Zoals gewoonlijk vergt het heel wat suspension of disbelief om in de lieve Lauri een jongetje te zien, maar dat zou bij Barbra ook wel het geval geweest zijn, zeker als we zien hoe ze vele jaren later in haar regiedebuut “Yentl” even ongeloofwaardig overkomt. Het had echter wel een ànder probleem kunnen oplossen: the film’s producers felt that Lauri Peters was not a strong enough singer after several test recording sessions, and all of her parts, both in the film and on the soundtrack album, were dubbed by session vocalist Grazina Frame. Frame had overdubbed female singing voices in Cliff Richard’s earlier film The Young Ones.

Ronny De Schepper

(*) Als ik het goed voor heb, was het zijn vierde film, na “Serious charge”, “Expresso bongo” en “The young ones”. Cliff Richard was initially reluctant to do this film as he would be the main star and felt that he might not be able to carry the movie on his own. He had done a few films prior to it but they all had bigger stars along with Cliff in them. Daarna zou nog “Wonderful life” volgen en in 1966 “Finders keepers”, een film die gebaseerd was op de verloren Amerikaanse atoombommen voor de Spaanse kust (ondanks het geladen onderwerp was het net als de andere een muzikale komedie). Daarna zouden er nog een vijftal andere films volgen, die echter allemaal de mist in gingen. Citeren we enkel nog “The case” uit 1972, waarin Cliff Olivia Newton-John als tegenspeelster had, die in die tijd zo’n beetje als zijn vriendin werd uitgespeeld door de publiciteitsdiensten, maar ondertussen weet iedereen wel dat Cliff enkel “platonisch” van Olivia (of eender welk ander meisje) hield…

(**) Volgens de IMDb was het echter “The guns of Navarone” die Cliff van de eerste plaats hield. Hoe dan ook, although Cliff Richard was barely 22 years old when he filmed this movie, the film’s release helped Cliff Richard to be voted by exhibitors as the most popular star at the British box-office in the same year. However, the film was not a commercial success in the United States, waar Cliff trouwens ook als zanger nooit echt populair is geweest. Nochtans, because “Summer Holiday” was planned to widen Cliff’s appeal to U.S. audiences, where he had only limited success, they would hire an American actress, to play his love interest. So Lauri Peters was cast on the strength of her Broadway performance in “The Sound of Music”. En daarom was eerst ook Barbra Streisand in beeld geweest… Volgens de Internet Movie Database Barbra “was then deemed ‘too big’ (as in too famous) for the part and would take the limelight away from Cliff Richard.” In een documentaire op televisie heb ik echter horen verklaren dat ze nog aan het begin van haar loopbaan stond, zodat deze opmerking – neem me niet kwalijk – als bullshit kan worden afgedaan. Tenzij de makers natuurlijk al de potentie in de jonge Streisand zagen…

(***) The original director was Ken Russell, but he didn’t like the script and dropped out. Then Sidney Furie was chosen but he was held up on The Boys. He was replaced by John Krish. Eventually Peter Yates directed the film. Peter Yates, went on to become a distinguished Hollywood director. The Steve McQueen classic “Bullitt” was one of his films.

Foto: Jimmy Baikovicius from Montevideo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.