Vandaag is het de 25ste verjaardag van het feit dat de Amerikaanse zanger, componist, tekstschrijver en producer Sonny Bono in South Lake Tahoe tegen een boom skiede en daarmee verdween naar rock’n’roll heaven

Sonny begon als hulpje van de legendarische platenproducer Phil Spector. Al gauw werkte hij zich van goofer op tot arrangeur, componist en eigen producer. Zijn toenmalig vriendinnetje (later zijn vrouw) Cher (zie bovenstaande foto; zij is diegene zonder pornosnor) heeft daarin ook een belangrijke rol gespeeld, aangezien hij ze eerst in achtergrondkoortjes liet opdraven en daarna als leadzangeres. Dat deed hij dan vooral met liedjes die zeer op het privé-leven van het paar kleefden, zoals “I got you babe”. Alhoewel hijzelf niet zo’n schitterende stem had, zong hij dan toch zelf “de mannelijke rol”, waardoor het autobiografische aspect van de door hem geschreven nummers nog werd beklemtoond. Het had soms ook wel een grappig neveneffect. Zo wordt vooral in Frankrijk vaak de anekdote opgerakeld dat een bekende showregisseur (Averty?) zijn cameraregie op de plaat van “I got you babe” had gebaseerd, maar toen Sonny & Cher uiteindelijk het nummer kwamen lippen in de studio, bleek hij zich van stemmen te hebben vergist: de lage stem kwam van Cher, de hoge van Sonny.
Uiteindelijk zou Sonny dan ook heel zelden een solo-plaat uitbrengen, maar een gedenkwaardige uitzondering is het alweer erg autobiografische “Laugh at me”, dat destijds ook voor mij een “geuzennummer” was.
Sonny & Cher hadden tal van hits en kregen ook een eigen, zeer populaire televisieshow, waarin ze vooral hun komische talenten aan bod lieten komen. In huiselijke kring was het echter niet altijd leute & plezier. Een vergelijking met dat andere showbizz-koppel, namelijk Ike & Tina Turner, was dan ook gauw gemaakt, maar Cher legde er in interviews wel de nadruk op dat Sonny géén “losse handjes” had. Vandaar wellicht dat Cher wel aanwezig was op de begrafenis van Sonny en zo te zien ook erg ontroerd.
Na zijn zangcarrière ging Sonny de politiek in en werd hij onder meer de Republikeinse burgemeester van Palm Springs. Hij speelde ook in enkele films zoals “Escape to Athena” van George Pan Cosmatos uit 1979.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Sonny Bono (1935-1998)

  1. Toch even een aanvulling: nadat Sonny en Cher gescheiden waren is hij getrouwd met Mary Whitaker waarmee hij een restaurant uitbaatte in Palm Springs waarvan hij zoals gezegd de burgemeester werd gedurende 4 jaar en daarna werd hij verkozen als Congreslid. Na Sonny’s overlijden engageerde zij zich ten volle voor de Republikeinen en bouwde nog een politieke carrière uit. Gedurende haar politieke carrière heeft ze de homo’s ten volle ondersteund. Misschien, maar dit is slechts een speculatie, als gevolg van haar steun voor haar stiefdochter(zoon) Chastity die zich liet opereren om te veranderen van geslacht en zich nadien Chaz liet noemen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.