25 jaar geleden konden we enkel « Het oneindige verhaal » om 19 uur in het NTG aankondigen. Dat was wel even anders « toen Gent nog een variétéstad was ». Uit deze tentoonstelling in de bibliotheek leren we onder andere dat de eerste variététheaters in Gent dateren uit de jaren tachtig van vorige eeuw. De variététraditie is gegroeid uit die van de rondreizende kermistenten, dat wil zeggen de tenten verdwenen maar de artiesten reisden nu van het ene theater naar het andere. Op die manier kon ieder theater steeds nieuwe « internationale » artiesten aanbieden. In het begin verschilde het programma dus niet veel van de kermisattracties en vormden b.v. ook kwakzalvers een vast onderdeel. Door de concurrentie van de film werd de kwaliteit echter opgetrokken. Ballet en big band-muziek kwamen b.v. op de affiche te staan. Toch zou het variété de oorlog met de film uiteindelijk verliezen en de meeste zalen werden tot bioscoop « omgeturnd ». Tot de film op zijn beurt het onderspit moest delven tegen de televisie. En zo komt het dat we vanavond met z’n allen voor het scherm zitten… (HLN, 2/1/1998)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.