Il y a trente ans, le soir du Nouvel-An, la Tchécoslovaquie vit sa dernière heure avant sa scission en deux états indépendants. A l’image de la révolution de velours de décembre 1989, le pays a réalisé un divorce en douceur entre les entités tchèques et slovaques. Si l’éclatement des nations de l’est après l’effondrement de l’URSS ne peut se faire sans douleur, cette solution négociée pendant que l’ex-Yougoslavie se déchire dans le sang est saluée comme un acte de paix. Toutefois, malgré des dettes qui ont été soigneusement partagées, la République tchèque prend son envol plus vite face à une Slovaquie encore à la peine. (Les éphémérides d’Alcide)

Op zaterdag 2 juni 2012 werd het boek Land op de tweesprong voorgesteld op een colloquium in het Vlaams Parlement (De Schelp), Leuvenseweg 86, 1000 Brussel. Na een verwelkoming door Karl Drabbe (Uitgeverij Pelckmans) en Jean-Pierre Rondas (Gravensteengroep) was er een eerste recensie door Hendrik Vuye, hoogleraar aan de Universiteit van Namen. Cabaretier Dirk Denoyelle leverde commentaar tussendoor. VRT-journalist Ivan De Vadder interviewde enkele auteurs en werkende leden van de Gravensteengroep, onder anderen Tinneke Beeckman, Karel Gacoms, Bart Maddens, Jan Verheyen en Etienne Vermeersch. Het boek Land op de tweesprong is te verkrijgen tegen de prijs van € 24,50.
In volle Leterme-crisis (februari 2008) bracht de Gravensteengroep zijn eerste manifest uit, dat in linkse en belgicistische kringen insloeg als een bom. Sindsdien volgden nog tien manifesten met een steeds strengere beoordeling van de Belgische falende staatsconstructie en concretere voorstellen voor de ontgrendeling van Vlaanderen, los van de houdgreep door het regime. Vandaag overspannen de manifesten vijf jaar institutionele crisis, met als triest hoogtepunt de 541 dagen na de verkiezingen van 2010. De bundeling van de manifesten – met een tiental begeleidende teksten van Ludo Abicht, Tinneke Beeckman, Jan Bosmans, Dirk Denoyelle, Karel Gacoms, Paul Ghijsels, Bart Maddens, Jean Pierre Rondas (red.), Johan Swinnen, Jef Turf, Frans-Jos Verdoodt, Jan Verheyen, Etienne Vermeersch – in het boek Land op de tweesprong weerspiegelt een geschiedenis van de Belgische voorlopigheid tussen 2008 en 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.