Het is al twintig jaar geleden dat de Amerikaanse filmregisseur George Roy Hill is gestorven.

George Roy Hill werd geboren in Minneapolis en haalde reeds op de leeftijd van 16 jaar zijn vliegbrevet. Vliegtuigen zijn dan ook een belangrijk onderwerp in zijn latere films, met als voornaamste eresaluut wellicht The Great Waldo Pepper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Hill bij de marine als cargopiloot in de Stille Zuidzee. Na de oorlog werkte hij als verslaggever in Texas, waarna hij zijn studie afmaakte in Ierland.
Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten begon hij met toneelgezelschappen rond te toeren. In 1952 speelde hij een bijrol in de film Walk East on Beacon, maar vervolgens ging hij weer voor 18 maanden in dienst als piloot in de Koreaanse Oorlog.
Daarna begon hij bij de televisie en ten slotte begon hij met het regisseren van films. De eerste was Period of Adjustment in 1962, gevolgd door Toys in the Attic in 1963.
The World of Henry Orient met Peter Sellers in 1964 maakte hem beroemd in Hollywood, maar de als kaskraker bedoelde Hawaii flopte. Dan volgden Thoroughly Modern Millie (met Julie Andrews) en de zeer succesrijke Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting, beide met Paul Newman en Robert Redford. Butch Cassidy kreeg vier Oscars; The Sting vijf, waaronder Beste Film en Beste Regisseur.
Later maakte hij nog The World According to Garp, The Great Waldo Pepper, Slap Shot, A Little Romance en The Little Drummer Girl.
Hill stierf op 27 december 2002 in zijn huis in New York aan complicaties ten gevolge van de ziekte van Parkinson. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.