55 jaar geleden waren het blijkbaar drukke dagen voor The Beatles. Niet alleen was er de officiële verloving van Paul McCartney en nam John Lennon voor het eerst contact op met zijn vader, maar vooral was er de première van de televisiefilm “The Magical Mystery Tour”. Deze werd zogezegd door alle vier de Beatles samen geregisseerd maar in werkelijkheid vooral door Paul McCartney.

Dit was overigens niet de derde film die The Beatles contractueel verplicht waren te maken voor United Artists. Dus moest er iets anders worden gevonden. Dat werd dan de tekenfilm “Yellow submarine” van Heinz Edelmann, waaraan niet minder dan veertien scenaristen meewerkten (o.a. Joseph Heller en Erich Segal). The Beatles zelf couldn’t care less, zodanig zelfs dat voor hun stemmen acteurs werden ingehuurd. Een daarvan, Geoffrey Hughes (de stem van Paul), werd later bekend als Onslow in “Keeping up appearances”.
“Magical Mystery Tour” is vooral de geschiedenis ingegaan als de allereerste flop van The Beatles (en volgens sommigen dus ook het begin van het einde). Het was zelfs zo erg dat ’s anderendaags Paul McCartney de film moest komen verdedigen in de talkshow van David Frost. Zelf ben ik de film thuis beginnen kijken, maar na een kwartiertje of zo kon mijn vader het niet langer aanzien. Ik liep dus vlug het huis uit en stak een paar straten van de tuinwijk over om bij een ander Blommenkind, Etienne Van Damme, naar de rest te gaan kijken. Maar eerlijk gezegd, eigenlijk vond ik er zelf ook niks aan.
Over flops gesproken, ook met hun eigen platenlabel Apple liep het slecht af. “Het basisidee achter Apple was in die dagen dat we het jammer vonden dat veel geweldige muzikanten om aan de kost te geraken op hun knieën moesten kruipen voor de grote platenfirma’s. Dat hadden wij als Beatles ook moeten doen voor EMI, en dus beloofden we elkaar dat, als we ooit een beetje geld zouden hebben, dat we dan zouden trachten althans dit onderdeel van het Systeem te kraken.” (George Harrison) Onnodig te zeggen dat niet het Systeem maar zijzelf door deze ondoordachte filantropie werden gekraakt.

voorlopig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.