Toen mijn jongste zoon nog wielrenner was (*), woonde ik dertig jaar geleden (op zijn aanvraag omdat hijzelf niet aanwezig kon zijn) een info-avond bij van zijn wielerploeg (Waasland) over de voeding van jonge wielrenners. Deze avond was een initiatief van José De Cauwer (bovenstaande foto), die als sprekers Ria Van der Straeten, een sportdiëtiste die op de Oostendse wielerschool was tewerkgesteld waar mijn zoon school liep, had uitgenodigd, samen met Eddy Goris, een kinesist die ook in het onderwijs en in de opleiding van jonge wielrenners actief is.

90 john in sna

En zo vernam ik daar b.v. dat men een dag voor een wedstrijd bij voorkeur rijst, spaghetti of zelfs pannenkoeken (maar dan niet in vet gebakken) eet. Spinazie of worteltjes zijn ook beter dan peulvruchten (erwten of bonen), maar dat wist ik al door wat er gebeurt met de voetballer in het jeugdboek “Bloedbroeders”.
Een uurtje vóór de wedstrijd moet men de spieren losrijden. Suiker kort voor een wedstrijd (b.v. in de vorm van taartjes, fruit of druivensuiker) is – in tegenstelling met wat vaak wordt gedacht – niet goed. Het is wel aangewezen ongeveer een halve liter te drinken met daarin dan fructosen i.p.v. glucosen. Een nadeel hiervan is uiteraard dat men dan vaak moet gaan plassen en daarom kan dat ook door een bouillon worden vervangen.
Cafeïne voor de wedstrijd zorgt ervoor dat bij de inspanning de vetten in het lichaam worden aangesproken i.p.v. de suikers, zodat men meer reserves overhoudt. Maar men moet dan wel al tamelijk veel koffie of cola drinken. Bovendien heeft dit maar echt effect als men normalerwijze niet veel van die dranken drinkt. Het is dus zeker niet aan te raden veel cola te drinken. Het gas kan nog voor bijkomende problemen zorgen en bovendien, zoals bij alle dranken, zal men weer rapper moeten plassen.
Tijdens de wedstrijd heeft men na anderhalf uur behoefte aan koolhydraten. Indien het snel gaat, moet men dat met isotone dranken op peil stellen, anders zijn taartjes e.d. ook goed. Als het er maar kalm genoeg aan toe gaat om ze te kunnen verteren.
Natuurlijk duren jongerenwedstrijden zelden langer dan één uur, maar toch kan het goed zijn zich een aantal gewoonten eigen te maken die later van pas kunnen komen. Af en toe een beetje drinken b.v. Men moet immers leren drinken vooralèèr men dorst heeft. Want àls men dorst begint te voelen is het eigenlijk al te laat. Hetzelfde geldt ook voor honger.
Wat er in een drinkbus zit, dat moet ieder ongeveer voor zich uitmaken, maar dure isotone dranken kunnen ook vervangen worden door een mengeling op fifty-fifty basis van fruitsap en water.
En wat moet men doen nà een wedstrijd? Een hete douche, gevolgd door een koudere zorgt voor een goede recuperatie. De dag nadien (de zogenaamde “cooling down” periode) gaat men het best een beetje fietsen (desnoods op rollen) met een polsslag van 120, 130. Een massage door een kinesist is dan ook goed om de afvalstoffen (melkzuur e.d.) te verwijderen. Na een echt “zware” massage mag men zeker gedurende een paar dagen aan geen wedstrijden deelnemen, want dan heeft dit juist een negatief effect. Zich laten masseren door niet-gediplomeerden houdt trouwens altijd dit risico in zich.
Volgens José De Cauwer is het ook ten zeerste noodzakelijk dat een jonge renner regelmatig een dokter raadpleegt. “Regelmatig” dus en niet “geregeld” waarvoor het woord “regelmatig” vaak wordt gebruikt, maar dat betekent dus wel degelijk “met een zekere regelmaat”. Die doktersbezoeken zijn niet zozeer bedoeld om “rapper” te kunnen rijden, wel gewoon om “gezond” te blijven. Men is immers nog in volle groei en dan kan er rap iets verkeerd gaan. Wielrennen is immers een veel zwaardere sport dan b.v. voetbal. IJzertekort komt b.v. geregeld (hier is het dus wél juist gebruikt) voor, zelfs bij jongeren die niet aan sport doen. Er is dus geen enkele reden om zich zorgen te maken. Alleen is het beter het tekort op te vangen met goede voedingsgewoonten i.p.v. met pillen. Goede voedingsgewoonten zijn: volkorenproducten eten (volle rijst, havermout, bruin brood, ontbijtgranen, kinderkoeken…) met daarbij altijd fruitsap (bevat vitamine C). Zelfs bij het ontbijt is dit beter dan thee. Als men overigens toch pillen moet nemen, dan mag men dit zeker niet doen met koffie of melk, want anders wordt het effect geneutraliseerd.
John voegde daar destijds zelf aan toe: “Ja, dat ijzertekort is zeker waar. Na 3 maanden op de Sportschool van Oostende en dus 4 x per week (i.p.v. 1 x om de 14 dagen) trainen zat ik er volledig door en heb er bijna 2 weken over gedaan om te recupereren. Herinner mij nog dat ik na een week platte rust nog steeds niet tot aan het einde van de straat kon gaan zonder te moeten gaan zitten om wat te rusten. Dus goede begeleiding is van heel groot belang.”

Ronny De Schepper

(*) Helaas heb ik geen enkele foto van John als wielrenner. Dit is dus een fotootje van enkele jaren daarvóór als wielertoerist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.