Omdat ik nog enkele minuten de tijd had vooraleer aan tafel aan te schuiven, dacht ik vijftien jaar geleden: ik schrijf nog vlug een stukje over de Ierse zanger Joe Dolan, die bij ons bekend is als een one hit wonder, met name de “plakker” Make me an island. Maar wat blijkt? Het artikel op Wikipedia is bijna zo lang als dat van Echte Groten! Zeker een fan die eens goed uit de bol is gegaan. Maar goed, ik zal dat dan maar naar de juiste proporties terugbrengen. Al zal ik daar dan wel nog een tijdje voor nodig hebben…

Joe Dolan werd in 1939 geboren als jongste in een gezin met acht kinderen. Toen hij 8 jaar was, overleed zijn vader en toen hij 15 was zijn moeder. Na haar dood ging hij in de leer bij een lokale krant als letterzetter. Rond diezelfde tijd richtte hij met zijn broer Ben het bandje The Drifters Showband op, waarin Joe gitaar speelde en zong. In 1964 nam de groep als Joe Dolan & the Drifters zijn eerste singletje op: de Del Shannon-cover The answer to everything. Het nummer werd in Dolans eigen land direct een succes en bereikte de vierde plaats in de Ierse hitparade. Daarna volgde er een reeks grote hits in eigen land. In 1969 had hij voor het eerst succes buiten Ierland. Het nummer Make me an island haalde dat jaar de derde plaats in de UK Singles Chart en werd ook een hit op het Europese vasteland. Ook de opvolgers Teresa en You’re such a good looking woman deden het nog behoorlijk goed.
Door zijn succes ging hij op tournee en zo ontmoette hij in 1973 de Italiaanse producer, componist en panfluitist Roberto Davona. De twee gingen in 1974 samenwerken met producer en componist Peter Yellowstone en opnieuw volgde er een serie hitsingles. Hiervan werd Lady in blue het grootste succes in Nederland en Vlaanderen. In de BRT Top 30 was het na Make me an island zelfs zijn tweede nummer 2-hit (maar blijkbaar was ik niet thuis dat jaar, want ik ken het totaal niet).
In eigen land had hij een jaar later veel succes met het duet Sister Mary met de Britse zangeres Kelly Marie; hoewel dat nummer buiten Ierland vrijwel onbekend bleef, kwam het in de Nederlandse vertaling als Dokter Bernhard van Bonnie St.Claire (met Ron Brandsteder) in de top 10 van de Nederlandse Top 40. (Ah? Dat wist ik niet dat dit eigenlijk van hem was!)
Daarna raakte Dolan langzaamaan weer in de vergetelheid, maar dan niet in zijn thuisland Ierland, waar hij ook in de jaren ’80 en ’90 populair bleef. Hij ging ook op tournee door Zuid-Afrika tijdens het Apartheidsregime, wat dus eigenlijk “not done” was, maar dat maakte hij dan weer goed door ook de Sovjet-Unie eens aan te doen.
In de jaren negentig startte Dolan zijn eigen platenlabel Gable Records en bouwde hij in zijn geboorteplaats Mullingar een eigen studio. Zo scoorde Dolan voor de zevende en laatste keer een nummer 1-hit in Ierland. Voor een goed doel nam hij samen met Dustin the Turkey (*) het nummer Good looking woman opnieuw op, dat hij in 1970 als You’re such a good looking woman reeds had uitgebracht (dàt kende ik dan weer wel, al was ik het ondertussen helemaal vergeten). Rond de eeuwwisseling nam hij twee CD’s op, waarop hij nummers coverde van bekende britpopgroepen als Oasis, Pulp, R.E.M. en The Clash.
Wat we zeker ook moeten vermelden is dat Dolan in 2005 in het nieuws kwam toen hij een kunstheup kreeg en zijn eigen heup, voorzien van handtekening, op eBay zette! De heup bracht uiteindelijk €680 op voor een fonds voor kinderen met autisme.
In het najaar van 2007 moest Dolan het van zijn dokter rustiger aan gaan doen, omdat hij uitputtingsverschijnselen vertoonde. Op 26 december verslechterde zijn situatie en werd hij naar het ziekenhuis in Dublin gebracht. Daar overleed hij diezelfde middag op 68-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

Ronny De Schepper

(*) Dustin was een pop van een kalkoen met een jas, die uit het Ierse televisieprogramma The Den kwam en al met enkele andere artiesten duetten had uitgebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.