De Tsjechische renner Jan Smolik werd geboren op Kerstavond 1942 in Hradec-Kralove in Bohemen. Hij was de beste Tsjechische renner van zijn generatie.

Hij werd een aantal keren nationaal kampioen en werd winnaar van de Vredeskoers in 1964, nadat hij daar een jaar eerder was gedebuteerd met een 38ste plaats. In 1965 was hij er niet bij, maar in 1966 werd hij negende (winnaar van de elfde rit) en vierde in 1967 (winnaar van de eerste en derde rit). In 1970 zou hij nog eens veertiende worden. Bij zijn andere overwinningen: Dwars door Tsjechoslovakije in 1962 en 1963, Praag-Karlovy Vary-Praag in 1963, de tweede rit van de Ronde van Oostenrijk in 1967 (vierde in het eindklassement), de twaalfde etappe van de Ronde van Mexico in datzelfde jaar, de eerste rit van de Ronde van Slovakije in 1968, de tweede etappe van Graz-Wenen 1968 en de Ronde van Bohemen in 1971. Dat jaar eindigde hij ook nog negende in de Milk Race. Rond 1968 was er sprake van dat hij de allereerste renner zou worden uit het Oostblok die met toestemming van de overheid prof zou worden. Uiteindelijk zou dat niet doorgaan (misschien door zijn zwakke prestatie – 23ste – in de Olympische wegrit van Mexico?) en zou het zijn landgenoot Jiri Daler zijn, die als eerste renner uit een communistisch land prof mocht worden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.