Voor zover ik weet (*), ga ik nu pas voor het eerst een werk lezen van de Antwerpse auteur John Vermeulen. En zo zie ik ook pas nu dat hij al enkele jaren van ons heen is gegaan. Mijn keuze is gevallen op de “Ring van Eeuwigheid”, een vuistdikke roman uit 2002.

De reden waarom ik dit boek heb gekozen (**) is een tekst op de achterkant van het boek: “Ligt de toekomst van de mens in zijn verleden, of is het precies omgekeerd? Ring van Eeuwigheid is een metafysische roman waarin een aantal mysteries van de mensheid, zoals de UFO’s, de Bermudadriehoek, het raadsel van de tijd, parallelle werelden, de missing link, spoorloze verdwijningen van mensen en dingen… een verrassende en aannemelijke verklaring krijgen.” Nu weet ik wel dat men met dergelijke flapteksten moet uitkijken (ik ben alvast nog nooit een boek tegengekomen waarop stond “deze roman moet u niet lezen, hij is absoluut de moeite niet waard”), maar het klinkt alvast intrigerend genoeg…

John Vermeulen is begonnen als jeugdauteur en voor de kost heeft hij vooral voor tijdschriften over varen gewerkt. Die twee eigenschappen vind je dan ook meteen terug bij het begin van dit kolossale boek. Letterlijk dan want inhoudelijk zal het deze jeugdboekenstijl vlug moeten overstijgen wil ik mijn lectuur volhouden. En effectief, alhoewel er heel even een blote borst opduikt, blijf ik het op de fameuze pagina 64 (lang geleden dat ik deze regel nog eens heb gehanteerd!) een jongensboek vinden en daarom heb ik het maar opgegeven. Echt slecht is het niet, maar het boek is zo dik (644 bladzijden) dat ik deze “ondraaglijke lichtheid van de lectuur” niet langer aankan.

Ronny De Schepper

(*) Het zou kunnen dat ik in mijn jeugd, één of meerdere van de jeugdwerken van J.V. heb gelezen. Toen hij 15 was, verscheen immers al zijn eerste boek: De vervloekte Planeet. Deze roman en nog een paar andere worden op mijn blog vermeld, maar ik herinner mij er alvast helemaal niks meer van.

(**) Ik heb het eigenlijk niet gekozen. Het is zoals alle boeken die ik lees via mijn “willekeurige woordzoeker” tot bij mij gekomen. Maar ik lees niet alle boeken die op die manier in mijn schoot vallen. Dat is dus wat ik bedoel met “waarom ik dit boek heb ‘gekozen’…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.