Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de Antwerpse wielrenner Karel Kaers is overleden.

Al van in zijn amateur-tijd was hij vooral zeer bedreven als baanrenner. Zo werd hij in 1931 en 1932 nationaal kampioen sprint bij de junioren.
Hij was professional van 1933 tot 1948 en oogstte in de jaren dertig vele successen. Hij combineerde zijn loopbaan op de weg met vele successen op de baan. Zo werd hij in 1934 in Leipzig op het circuit Park von Scheibenholz op twintigjarige leeftijd de jongste wereldkampioen wielrennen op de weg ooit. De pistier, niet gewoon om zo’n lange wedstrijden te rijden, bleef steeds aan het wiel van de beteren, onder wie de Italianan Olmo en Guerra en zijn landgenoot Danneels. Met nog 300 meter te gaan, kwam Kaers op kop en dwong Guerra naar de linkerkant tegen de dranghekken. De arme Guerra diende nog klacht in bij de wedstrijdjury, maar tevergeefs: de wereldkampioen was en bleef Kaers.
Hij won in 1939 ook de Ronde van Vlaanderen en werd in 1937 Belgisch kampioen op de weg, terwijl hij als baanrenner in die jaren tevens Belgisch kampioen achtervolging werd en vier zesdaagsen won.
Kaers geldt ook als de ontdekker van het talent voor de baan van René Pijnen en begeleidde hem tijdens zijn eerste wedstrijden als amateur op de toenmalige wielerpiste van het Antwerps sportpaleis in die discipline. (Wikipedia en Antonio Giancane op de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.