55 jaar geleden ontstond er opschudding rond de première van de film “Guess who’s coming to dinner” van Stanley Kramer. Nu lijkt het ongelooflijk, maar de opschudding werd veroorzaakt door het feit dat een zwarte man (gespeeld door Sidney Poitier dan nog wel) met een blank meisje (Katharine Houghton) wil trouwen.

Ondanks het feit dat het hier een deftig burgerlijk huwelijk betreft (ik geloof zelfs dat ze mekaar “respecteren” vooraleer te trouwen) veroorzaakte deze film toch een schandaal, omdat seks tussen blank en zwart nog altijd ophef maakte in die tijd. En zeggen dat de zwarte in de film een geneesheer is, terwijl het meisje gewoon een blonde bimbo is, die haar “gelijkwaardigheid” enkel en alleen ontleent aan haar blanke huid. Bovendien was dit in de tijd dat in Hollywood werd gezegd: “Als je Sidney Poitier niet kan krijgen, herschrijf de rol dan voor een blanke.” Poitier zou de film trouwens in realiteit omzetten, zij het met enkele jaren vertraging, want pas in 1976 trouwde hij met de blanke actrice Joanna Shimkus.
Het geschokte echtpaar werd op de koop toe gespeeld door Spencer Tracy en Katharine Hepburn, waarvan algemeen geweten was dat ze ook “in het echt” een koppel waren, maar deze relatie werd geheim gehouden omdat Tracy officieel nog altijd getrouwd was. Een aantal dagen na de opnames overleed Tracy. Uit respect voor zijn weduwe woonde Hepburn de begrafenis niet bij. Ze hield aan haar vertolking wel een oscar over, net als scenarist William Rose.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.