Het is al 35 jaar geleden dat de Russisch-Amerikaanse vioolvirtuoos Jascha Heifetz is overleden.

Heifetz werd geboren in Wilna (Rusland) op 2 februari 1901. Hij debuteerde officieel in Sint-Petersburg op 30 april 1911. Hij zou zijn reputatie vooral vestigen als technisch perfecte speler zonder virtuoos exhibitionisme. Zo heeft hij een intens vibrato zonder sentimentaliteit. Na de revolutie week hij uit naar de VS, waar hij (onvermijdelijk) ook de populaire toer opging (b.v. bewerkingen van Bing Crosby-nummers). Ook de componisten die speciaal voor hem een concerto schreven gingen eerder de vulgariserende toer op: Miklos Rosza, Erich Korngold, Mario Castelnuovo-Tedesco, William Walton en Louis Gruenberg. Op 23 oktober 1972 speelde hij zijn laatste concert in Los Angeles, de stad waar hij ook overleed op 10 december 1987. RCA (hier in België verdeeld door BMG) begon in ’94 aan de heruitgave van zijn complete oeuvre op CD. Goed voor 65 CD’s, waaronder wel een paar verschillende opnames van hetzelfde muziekstuk.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.