Met een rechtkomende raket als openingsgag en met de neerlating in het graf van kd. B. (*) als sluitstuk, bevatte de jongste aflevering van het humoristisch nieuwsmagazine « TV-Touché » tussenin nog een hele hoop al te gezochte grappen (?) met « politieke inslag ». Wij hebben daar niets tegen als zij echt gevat, indringend, stekelig, hekelend enz. zijn, maar wanneer zij hoofdzakelijk bestaan uit een collage van uit hun verband gerukte delen van toespraken of verklaringen is het grappige er spoedig van af. Dan wekken zij eerder een pijnlijke grimas dan een spontane glimlach op. Het kwam ons bovendien voor dat de drie presentatoren heel zenuwachtig hun teksten zegden, precies alsof zij zelf wel wisten dat er teveel gezwam bij was. Wat wij dan weer als een positief iets willen beschouwen maar dat helaas de rekening van de kijkers niet maakt. « Videofoon » is reeds aan het sneuvelen. Hoe lang leeft « TV-Touché » nog ? (Lode De Pooter in De Rode Vaan nr.48 van 1982)

Zoals vele reeksen is ook het satirische nieuwsmagazine « TV-Touché » terug van weggeweest (22-10). Gezien de kritiek op de vorige jaargangen hebben de samenstellers ongetwijfeld gemeend « de gevestigde politiekers » duchtig te moeten aanpakken, kwestie van alle kritiek over « makheid » reeds direct de kop in te drukken.
En premier Martens, ook terug van weggeweest, heeft dan ook dadelijk de volle laag gekregen. Het ene grapje omtrent zijn recente ziekte was al uitdagender dan het andere. Van goede smaak getuigde niet alles. Maar ja, in de sport is het — spijtig genoeg — ook een gewoonte geworden de tegenstrever uit te fluiten van zodra hij op het terrein verschijnt, of hij nu goed of slecht speelt.
Het kwam ons voor dat er in « TV-Touché » dikwijls op soortgelijke manier te werk werd gegaan, dat « fijnheid » slechts terloops troef was. Dit alles betekent niet dat Martens en C° niet zouden mogen aangepakt worden. Wat zij er inzake hun rakettenpolitiek de jongste dagen hebben durven uitslaan, was dikwijls al te straffe koffie.
Maar of zij door « blote » slagen — en in de slotsequentie werden er heel wat uitgedeeld — echt getroffen worden, durven wij toch te betwijfelen. Zegt een spreekwoord niet : « Het had niet veel om het lijf »… ? (Lode De Pooter in De Rode Vaan nr.44 van 1983)

(*) Leonid Brezjnev (RDS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.