Thriller was het zesde studioalbum van Michael Jackson en Jacksons tweede soloalbum bij Epic Records na Off the wall uit 1979 (*). Het werd het populairste album van Jackson en zorgde definitief voor zijn internationale doorbraak. Uit het album kwamen zeven singles voort. Dit was ongebruikelijk voor die tijd, waarbij meestal maar twee tot drie singles werden uitgegeven per album. Zelfs in de jaren die eraan voorafgingen moest men al Elvis Presley of The Beatles heten om zoveel singles uit een elpee te halen (en dan nog!). Het album is dus in meerdere opzichten een mijlpaal in de popgeschiedenis. Bij de 25ste verjaardag werd er een heruitgave voorzien, met als slogan “The best selling album in history”.

De opnames vonden plaats tussen april en november 1982 in Westlake Recording Studios in Los Angeles. Het productie-budget bedroeg $750,000. De producer was Quincy Jones. De vriendschap tussen Quincy Jones en Michael Jackson werd tijdens de opnames op de proef gesteld. In totaal zijn er meer dan dertig nummers opgenomen voor dit album. Toen uiteindelijk negen nummers waren geselecteerd, waren ze beiden ontevreden. Jones had b.v. zijn twijfels over Billie Jean, omdat dit misschien te persoonlijk was (**). Hij wilde de intro van het nummer inkorten, maar Jackson weigerde. Hij zei dat de intro hem juist het gevoel gaf om te dansen.
Michael Jackson heeft zelf vier van de negen nummers geschreven.
Verscheidene leden van de band Toto waren betrokken bij de opnames. Steve Porcaro, lid van Toto, heeft Human Nature geschreven. Quincy Jones, overweldigd door het gitaarwerk van Eddie Van Halen, belde Van Halen op om Beat It met een gitaarsolo te ondersteunen. Het instrumentale intermezzo werd echter door Steve Lukather (eveneens van Toto) gespeeld.
Een ander nummer (dat later dus ook op single is verschenen) was The Girl Is Mine, een duet met Paul McCartney. McCartney was toentertijd goed bevriend met Michael Jackson. Ze namen ook nummers op voor McCartney’s album Pipes Of Peace, waarvan Say Say Say een grote hit werd. Maar toen Michael Jackson in 1985 de rechten van Beatles-nummers kocht, eindigde de vriendschap.
Ook Queen-leadzanger Freddie Mercury gaf in een interview toe dat hij aanvankelijk ook op Thriller zou komen te staan. Freddie Mercury en Michael Jackson hadden indertijd drie songs opgenomen. De nummers There Must Be More to Life than This en State Of Shock circuleren dan ook op het internet. Het derde nummer, Victory, is echter nooit uitgelekt.

Ronny De Schepper

(*) Eigenlijk heeft Michael Jackson tussen “Off the Wall” en “Thriller” nog een album uitgebracht: het E.T.Storybook, gebaseerd op de film E.T. the Extra-Terrestrial van Steven Spielberg. Dit album werd ondersteund met een single: Someone In The Dark. Met het album won Jackson een Grammy Award voor ‘Best Album for Children’.
(**) Het verhaal achter Billie Jean berust inderdaad gedeeltelijk op waarheid. Jackson kreeg ooit een brief van een meisje met het verzoek om zelfmoord te plegen. Het pistool werd erbij geleverd. Hij was geschokt en probeerde het uit zijn hoofd te zetten, maar later ontmoette hij toch het meisje in kwestie, die hem ervan beschuldigde de vader te zijn van een van haar zonen.

03 thriller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.