Maria Farantouri, de fetish-zangeres van Mikis Theodorakis (zie bovenstaande foto van Jo Clauwaert vóór het concert in Brugge in 1986), viert vandaag haar 75ste verjaardag. Ik heb haar bijgevolg verscheidene keren aan het werk gezien en gehoord, maar toch heb ik maar één recensie en dan nog wel van een concert zonder Mikis in de Ancienne Belgique in 1982.

Dat een concert van Maria Farantouri ook nog grappig kon zijn, dat is wel het laatste wat we hadden verwacht. Maar toch. Jari Demeulemeester ontpopte zich tegen wil en dank (maar op aandringen van Maria zelf) als een verjongde Jan Theys door in drie talen de teksten van de liederen « voor te dragen ». Onnodig te zeggen dat dit de kadans van het concert goed brak. Maar dat zal Maria een zorg geweest zijn. Ze was moe van haar tournee door Duitsland, zei ze, en we willen het graag geloven. Ook verklaarde ze aan dezelfde journalist dat ze wel eens wat anders wil zingen dan strijdliederen. Maar daarom juist leken ons die vertalingen erg storend. De poëtische liederen werden trouwens wel een beetje te romantisch gebracht (de pianist dacht bij wijlen dat hij Richard Clayderman was). Kortom, we misten de harde hand van Mikis. In het tweede deel ging Farantouri dan toch de politieke toer op, eerst met een vijftal Turkse liederen (Turkije is de erfvijand van Griekenland), daarna met de « greatest hits » van Theodorakis (« To Mesimeri » e.d.). Nog vlug twee bisnummers in één klap samengenomen met « Bella ciao » als uitsmijter en weg was ze. Zelfs « Imaste dio » bleef in de lade liggen. Nu, ook Bernard Hinault is niet iedere dag in topvorm maar toch blijft hij altijd Bernard Hinault.

Maar daarmee was het nog niet afgelopen: een tijdje nadien ging ik hogergenoemde Jari Demeulemeester interviewen over de verbouwingen van de Ancienne Belgique en deze opende meteen met: « …En mevrouw Farantouri is natuurlijk vertrokken zonder haar hotel te betalen », zucht Jari, hiermede vaag refererend aan het stukje waarin we hem een parodie op Jan Theys hadden toegemeten. We kleuren rood tot achter onze oren want de linkse beweging heeft zich weer eens op z’n smalst getoond. We vragen schuldbewust of we soms een handje kunnen helpen bij de verbouwing en hoe het daar nu eigenlijk mee zit ?
J.D.M. : Het kot is compleet rot. Bij het optreden van de genaamde Farantouri druppelde de regen zelfs binnen tot op een paar meter van de artiest…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.