Seventy-five years ago the US House of Representatives Committee on Un-American Activities finds “Hollywood 10” in contempt because of their refusal to reveal whether they were communists. Wie goed telt (zelfs ik kan tot tien tellen), zal opmerken dat er op bovenstaande foto twaalf mensen staan. Inderdaad, en ik vind nergens een onderschrift waaruit we kunnen afleiden wie wie is, dus je zal het ermee moeten doen, vrees ik.

Deze tien – de scenaristen Albert Maltz, Lester Cole, Samuel Ornitz, Ring Lardner jr, Dalton Trumbo, John Howard Lawson, de producer Robert Adrian Scott, de journalist Alvak Bessie en de regisseurs Herbert Biberman en Edward Dmytryk (*) – weigerden te antwoorden op de vraag: “Bent u of was u ooit lid van de communistische partij?”, zich beroepend op het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet dat de vrijheid van vereniging garandeert. Ze werden tot gevangenisstraffen veroordeeld van zes maanden tot een jaar wegens “smaad aan het hof”. Ring Lardner (1915-2000) was bij diegenen die een jaar mochten brommen. Eind jaren zestig maakte hij een triomfantelijke comeback met zijn scenario voor “M.A.S.H.”.

Ronny De Schepper

(*) Dmytryk heeft achteraf wel geprobeerd om zich wit te wassen door wél namen te noemen.

Een gedachte over “75 jaar geleden: veroordeling van “The Hollywood Ten”

 1. Een reactie op mijn vraag over de foto kwam van de onvolprezen Johan Velter:
  Dag Ronny,
  hierbij de namen, hopelijk correct:

  op de eerste rij, van links naar rechts: Biberman, de advocaten Martin Popper en Robert W. Kenny, Albert Matz en Lester Cole; op de tweede rij: Dalton Trumbo, Lawson, Alvah Bessie en Samuel Ornitz; boven: Ring Lardner Jr., Dmytryk en Adrian Scott.

  geen parate kennis, maar wel de verdienste van internet : https://moncinemaamoi.blog/2016/05/06/la-chasse-aux-sorcieres/

  hartelijke groet

  johan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.