Het is vandaag 120 jaar geleden dat Morris Michtom, een Russisch-Joodse immigrant, die een kleine snoepwinkel dreef in Brooklyn, een pluche beer op de markt brengt, vervaardigd door zijn vrouw Rose, en geïnspireerd door een cartoon waarin president Roosevelt het leven van een jong beertje spaart.

President Theodore Roosevelt werd door al zijn vrienden “Teddy” genoemd. Vroeger op het jaar had hij tijdens een vierdaagse berenjacht geweigerd een jong weerloos beertje te doden dat de jagers voor hem hadden gevangen. De beroemde tekenaar van The Washington Post Clifford Berryman legde dit incident vast in zijn cartoon “Drawing the line in Mississippi” als een ironisch commentaar op een grensconflict dat erg in de belangstelling stond.
foto

Vanaf dat moment werd de beer bekend als “Teddy’s Bear” en Berryman liet geen kans voorbijgaan om het beertje te verwerken in al zijn hierna volgende cartoons over de president. Geïnspireerd door de cartoon zou het echtpaar Michtom de “gevulde beren voor kinderen” gemaakt hebben en deze “Teddy’s beer” hebben genoemd. Morris schreef de president zelfs een brief waarin hij vroeg of hij de naam “Teddy” mocht gebruiken.
De president zou de brief hebben beantwoord met de woorden: I don’t think my name will mean much to the bear business, but you’re welcome to use it! (“ik denk dat mijn naam niet veel invloed zal hebben op de knuffelberenhandel, maar ga je gang”). Dat hij zich daarin vergiste, bewijzen de honderden miljoenen “teddyberen” die na dit antwoord hun weg naar de kinderen gevonden hebben.
Precies vijf jaar later schreef de Amerikaanse Tin Pan Alley componist John Walter Bratton (1867-1947) “The Teddy Bears’ Picnic”. The first recording of the piece was by the Edison Symphony Orchestra, made at Edison Records’ “New York Recording Department” studio in New York, in November 1907 and was released as Edison two-minute cylinder 9777 in March 1908. Arthur Pryor’s Band made the work’s first disc recording for the Victor Talking Machine Company in Camden, New Jersey, on September 14, 1908.
In 1932 lyrics were added by Irish songwriter Jimmy Kennedy. The first vocal version was recorded in 1932 on BBC Radio by Henry Hall with his BBC Orchestra, with Val Rosing singing Kennedy’s lyrics. This recording was subsequently used in the Dennis Potter drama The Singing Detective from 1986. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.