Eén van de grootste namen van de hedendaagse jazz is ongetwijfeld John Zorn (foto Cobra.be). Zelf zie ik hem zo’n beetje als opvolger van Frank Zappa, misschien niet zozeer wegens de muzikale gelijkenissen, maar wel wegens de diversiteit van zijn projecten.

Zo was 25 jaar geleden in de balzaal van Vooruit het Masada String Trio te gast, een strijkerstrio dat eigenlijk uit Zorns Bar Kokhba-orkest afkomstig is. Als trio brengen ze werk dat (althans volgens wat ik hoor op de concertlijn) zeer sterk is beïnvloed door de joodse klezmermuziek. * Tegelijk treden in de Domzaal de dansers José Navas en Dominique Porte op. Samen dansen ze « Luna Llena », wat ze hun « liefdesgedicht » noemen, maar eigenlijk doen ze hun ding toch nog altijd liefst alleen. Zo brengen ze elk een eigen creatie, maar ook dansen ze elk een solo van William Douglas. Bij de Venezolaan José Navas is dit « While waiting », terwijl de Franse Dominique Porte « Départ imprévu » danst. De twee vonden elkaar in Montréal en daar werden ze ook opgemerkt door de scouts van Vooruit, die nauwe contacten onderhouden met Québec. (HLN, 18/11/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.