Tachtig jaar geleden overleed in het kamp Gyzenbad nabij Zürich Joseph Schmidt, de Oostenrijks-Hongaarse tenorzanger en filmacteur.

Hij werd geboren in Roemenië in 1904, maar studeerde en debuteerde in Berlijn in 1928. Zijn kleine gestalte (1,52m) maakte optredens in de opera echter onmogelijk. In 1933 vluchtte hij als jood voor de nazi’s en kwam naar België. Bij het begin van W.O.II trok hij eerst naar Frankrijk en in oktober 1942 naar Zwitserland.
Er hangen nogal wat mysteries rond zijn persoon. Zo over zijn huwelijksleven (is hij in België gehuwd of niet? heeft hij een zoon?), over zijn dood (keelkanker? longontsteking? hartaanval?), over het feit dat hij misschien wel de lievelingszanger van Hitler was, over de reden waarom hij zolang in Europa bleef rondhangen tot hij zijn ticket voor de VS had verspeeld. Voor dit laatste wordt zijn sterke moederbinding naar voren geschoven, evenals het feit dat hij zich door zijn grote populariteit (vier films) a.h.w. onaantastbaar achtte. Zijn “Ik hou van Holland”, geschreven door de Rotterdamse componist Willy Schootemeijer, was nog een hit in 1950.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Joseph Schmidt (1904-1942)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.