Leopold König (Moravská Třebová, 15 november 1987) is een professioneel Tsjechisch wielrenner die in 2017 reed voor BORA-hansgrohe (foto’s Erik Westerlinck).

König start zijn professionele loopbaan in 2006 bij de Tsjechische ploeg PSK Whirlpool-Author. Hij beleeft zijn grootste successen bij het team in het jaar 2010. In dat jaar wint hij de Ronde van Opper-Oostenrijk en de Ronde van Tsjechië.
Dankzij deze goede resultaten rijdt hij vanaf het seizoen 2011 bij het Duitse Team NetApp. In 2012 plande zijn team hem in voor de Giro. Hij viel echter geblesseerd uit, in het najaar won hij nog wel de koninginnenrit van de Ronde van Groot-Brittannië. Zijn grote doorbraak kwam in het seizoen 2013. Tijdens de zevende rit van de Ronde van Californië klopte hij op de Mount Diablo Janier Acevedo in een langgerekte spurt bergop. Later dat seizoen werd hij door zijn team geselecteerd voor de Ronde van Spanje, zijn eerste grote ronde. Tijdens de achtste rit, die van Jerez de la Frontera naar Alto de Peñas Blancas nabij Estepona ging, viel hij onder de boog van de laatste kilometer aan en won zo verrassend. Ook behaalde hij een negende plek in het eindklassement op tien minuten van eindwinnaar Chris Horner.
In 2014 stond alles in het teken van zijn debuut in de Tour. Met een elfde plek in de Dauphiné bewees hij hiervoor klaar te zijn. Dankzij een derde plek tijdens de 13de etappe kwam König de top-10 binnen. Een dag later sprong hij naar plek acht. Dankzij een vijfde plek tijdens de tijdrit op de voorlaatste dag, sprong hij ook nog over de Nederlanders Bauke Mollema en Laurens ten Dam. König beëindigde de Tour uiteindelijk als zevende.
Eind september werd bekend dat König samen met Nicolas Roche, Wout Poels, Lars Petter Nordhaug en Andrew Fenn de overstap maakte naar het Engelse Team Sky. In 2015 maakte König zijn debuut in de Giro. Na het wegvallen van kopman Richie Porte was hij de kopman van zijn ploeg Team Sky. König werd zesde in het eindklassement. Toch voelde König zich niet echt thuis in het team en stapte daarom in 2017 over naar Bora-Hansgrohe. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.