Vijf jaar geleden is de Belgische tenor José Razador overleden (foto YouTube).

José Razador werd op 15 maart 1935 geboren en studeerde aan de conservatoria van Namur – bij José Lens – en Mons. Vervolgens zong hij gedurende drie decennia in diverse Belgische en Franse theaters.
In januari 1970 werd hij solist bij de Koninklijke Opera van Wallonië te Luik. Tot zijn repertoire behoorden onder andere de titelrollen in ‘Faust’, ‘Werther’ en ‘Der Zigeunerbaron’, Pinkerton in ‘Madama Butterfly’, Luigi in ‘Il Tabarro’, Ismaele in ‘Nabucco’, Sou-Chong in ‘Das Land des Lächelns’, Macduff in ‘Macbeth’, Dmitri in ‘Boris Godoenov’, Cavaradossi in ‘Tosca’, Rodolfo in ‘La Bohème’, Vladimir in ‘Prins Igor’, Fenton in ‘Falstaff’, Duca in ‘Rigoletto’, Don José in ‘Carmen’, Vašek in ‘De verkochte Bruid’, Rinuccio in ‘Gianni Schicchi’, Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’, Mylio in ‘Le Roi d’Ys’, Canio in ‘Pagliacci’, Nadir in ‘Les Pêcheurs de Perles’ en Alfredo in ‘La Traviata’. José Razador moest ook voor een komisch intermezzo zorgen in “Der Rosenkavalier” (Vlaamse Opera, juni 1992). Het was niet helemaal duidelijk in hoeverre zijn vals zingen “gespeeld” was.
Zijn stem is vastgelegd op twee LPs met operette en Napolitaanse liederen en hoogtepunten uit ‘Lucille’ van Grétry. José Razador gaf verder nog les aan de muziekacademie van zijn woonplaats Auvelais. (www.operanederland.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.