In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 november 2017 overleed Gerard Vercauteren, de belleman van Temse. Hij was 73 (°11 juni 1944), belleman vanaf 1998.

Suisse, achtergaras, kuiper, koetsier, zandleurder, voddenman, scharensliep, belleman… kleurrijke figuren uit de goeie ouwe tijd. Zij hadden een belangrijke maatschappelijke functie en gaven kleur aan het dagelijkse leven, maar zijn één voor één verdampt in de smeltkroes van de nieuwe tijd.
Toen slechts weinigen konden lezen en schrijven, was de belleman de boodschapper van de overheid. Dankzij hem wist de gewone man wat er gaande was of komen zou. Naarmate de ongeletterdheid wegebde, werd hij overbodig. In Vlaanderen verdween hij voornamelijk in de jaren ’50, ook in Temse. In de catacomben van mijn geheugen zie ik nog de laatste belleman van Temse: Hypoliet Van Haevre.
Maar de belleman kwam weer, als de meest opmerkelijke verrijzenis sinds Lazarus. Een nieuwe lichting – laattijdige nageboorte van de Gentse Feesten – zet de traditie verder. Als aankondiger van feestelijkheden en manifestaties maakt de nieuwe belleman deel uit van de toeristische propagandavoering en draagt hij bij tot de imagovorming van zijn gemeente.
Ons land telt zeventien nieuwe bellemannen (op 589 gemeenten). Ze zijn zowel nationaal als internationaal georganiseerd. Het eerste kampioenschap van België vond in 2005 plaats in… Temse.
Gerard Vercauteren (°Temse, 11/6/1944) bood zich in 1998 vrijwillig aan als belleman en we lieten het ons geen tweemaal vragen. Hij was de geknipte figuur en maakte in minder dan geen tijd deel uit van Temses toeristisch patrimonium.
Gewapend met zijn bimbammende bel en zijn krachtige bariton kondigde hij de evenementen aan, getooid in een decoratief kostuum en begroeid met een natuurlijke aanwas: een majestueuze knevel, die golvend herinnerde aan (over)grootmoeders tijd. Hij was volks en joviaal, humoristisch en hofnarrig, bereidwillig en behulpzaam, altijd paraat waar de handen uit de mouwen moeten worden gestoken.
Hij was vooral ook een levensgenieter, een pallieteriaanse figuur zo weggelopen uit een schilderij van Breughel – een volbloed Bourgondiër, die met grote gretige graagte de graantjes meepikt van de geneugten des levens.
Zijn inzet was spreekwoordelijk. Hij deed zijn werk met hart en ziel en keek op uur noch verplaatsing. Zijn optredens situeerden zich over heel Vlaanderen.
Bovendien was hij zo Temses als de Schelde, Sint-Amelberga en de paling in ’t groen samen.
Vormde hij een attractie in onze contreien, voor de buitenlanders was hij een mobiel curiosum. De Amerikaanse toeristen die Temse bezochten, wilden absoluut met hem op de film en op de foto.
Onlangs verscheen t.g.v. het 25-jarig bestaan van de vereniging van stads- en dorpsomroepers van Nederland (EVSDON) ook het boek ‘Hoort, zegt het voort…’. Gerard Vercauteren, de alom bekende belleman van Temse, is de enige Vlaamse belleman die in het boek is opgenomen. De bijdrage over Gerard, geïllustreerd met 6 foto’s, beschrijft zijn ‘leven en werk’ en omvat ook de promotieroep die hij hanteert bij ontvangsten van groepen toeristen. De bijdrage is van de hand van burgemeester Luc De Ryck.
Gerard Vercauteren is lid van de Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers van Nederland en The Ancient Honourable Guild of Town Criers. Hij nam al talrijke malen deel aan wereld-, Europese en nationale kampioenschappen en is regerend kampioen van Zeeuws-Vlaanderen. Als ‘Gezel van de Wase Raap’ maakt hij deel uit van – wat heet – de toeristische adel van het Waasland. Voor Temse is Gerard meer dan een belleman, hij is een toeristische ambassadeur. (Op bovenstaande foto staat belleman Gerard Vercauteren met zijn echtgenote-escorte en met burgemeester Luc De Ryck.)
Op zaterdag 12 september van vorig jaar vierden de belleman van Temse, Gerard Vercauteren, en Nelly Poissonnier nog hun gouden huwelijksjubileum.
Gerard was kraanman, Nelly (°Oostduinkerke, 10/3/1947) huisvrouw. Zij hebben twee zonen, een kleinzoon en drie kleindochters (onderstaande foto).

Luc De Ryck

emailgerardvercauteren1

Een gedachte over “Gerard Vercauteren (1944-2017)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.