Ben Crabbé, de muzikant, presentator en televisiemaker uit Tienen, viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Hij begon als drummer bij de Leuvense popgroep The Singles. Vanaf 1988 drumde hij bij De Kreuners, een groep die in de jaren tachtig groot succes kende in Vlaanderen. Hilarisch is het incident dat bij een optreden in het Antwerpse Sportpaleis de groep op een bepaald moment over het podium de zaal inloopt en Crabbé door de security wordt afgevoerd, omdat men dacht dat het een fan was die zich bij de groep had gevoegd. En andere smakelijke anekdote speelde zich af in de coulissen van “Tien Om Te Zien”. Peter Vanlaet nam bij “Eén nacht alleen”, een cover van Doe Maar, plaats achter de drums, omdat het toch playback was. Achteraf zegt Ben Crabbé tegen hem: “Jij bent niet écht een drummer, hé?” Waarop Vanlaet: “Nee, maar ik kom er tenminste voor uit.” Jan Van Eycken kwam niet meer bij van het lachen, maar Crabbé zelf “was not amused”…
Hij drumde ook kort bij andere groepen, zoals Big Pill (aldus Wikipedia, ik hoop dat men niet Big Bill bedoelt). Tijdens de preselecties van het Eurovisiesongfestival 1983 speelde hij op het podium bij Pas de Deux, maar aangezien de drums vooraf werden opgenomen heeft hij niet echt meegespeeld.
In 1983 ging hij werken bij radiozender Studio Brussel. Hij stond in voor de muzieksamenstelling, interviews en studiogasten van het programma Bingo. Later had hij met De Klimop een eigen programma. In 1987 besloot hij om tv-werk te gaan doen bij de BRT (nu Eén). Eerst presenteerde hij er de talentenjacht Fanclub. In 1991 presenteerde hij met Topscore zijn eerste televisiequiz. In 1993 presenteerde hij op Radio Donna het programma Kopstoot.
Sinds 5 september 1994 presenteert hij het televisiespel Blokken, wat hij op zijn 55ste verjaardag nog steeds deed. Meer zelfs, drie jaar later wijdde Frank Hellemans op de website van Doorbraak er een speciale bijdrage aan: “Het gebeurde in de tweede, individuele ronde van Blokken afgelopen week dat beide kandidaten sprakeloos bleven bij het trefwoord ‘Louis Couperus’. Sterker nog: ze konden de familienaam amper uitspreken, laat staan hem als schrijver situeren. Maar dat was dus buiten Crabbé gerekend die ter plekke de Nederlandse actrice Pleuni Touw imiteerde toen ze in het tv-feuilleton naar Couperus’ roman De stille kracht in een legendarische scène de doden bezwoer om de levenden eindelijk met rust te laten. Stemmenimitator Crabbé begon vervolgens voluit te vertellen over wat een knappe romanauteur Couperus wel was, somde enkele van zijn bekendste werken op en kwam tenslotte uit bij Eline Vere, de Nederlandstalige tegenhanger van Flauberts Madame Bovary en zeer terecht een van de vijftig canonieke werken van de recente Nederlandstalige literaire topstukkenlijst. Zo kan het dus ook op de televisie. In prime time uitweiden over wat iedereen zou moeten hebben gelezen zonder pedant over te komen of de handige commerciële jongen uit te hangen. De quizmaster van Blokken ontpopt zich meer en meer tot het literaire geweten van de openbare omroep die echter blijkbaar ook niet vies is van literaire sponsored content zonder daarvoor uit te komen.”
Tijdens het programma Margriet met Margriet Hermans vanuit het casino van Middelkerke deed hij enkele jaren de presentatie van de zangers die als intermezzo in het programma werden opgevoerd.
In 2000 presenteerde hij samen met Siegfried Bracke het politieke programma Bracke en Crabbé naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar. In 2001 stond Crabbé mede aan de wieg van het productiehuis deMENSEN.
In 2003 speelde hij de finale van het eerste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. Crabbé verloor toen van Alain Grootaers, nota bene de broer van de zanger van De Kreuners en op een blauwe maandag zelfs nog manager van de groep, als ik me goed herinner. In 2010/2011 mocht hij nogmaals deelnemen. Ook toen kon hij acht keer terugkeren, maar dat was blijkbaar niet voldoende om de finale te halen.
In 2004 presenteerde hij Aan Tafel, en van 2005 tot en met 2008 De tabel van Mendelejev.
In 2007 presenteerde hij een driedelige reeks van Spraakmakers met humoristen voor Canvas. Nadien volgde hij Jan Leyers op in het praatprogramma Zomer 2007 en Zomer 2008 op Eén. Hij deed dit afwisselend met Marcel Vanthilt.
Samen met een aantal andere televisiecollega’s is Crabbé een van de stichtende leden van de Vlaamse Televisie Academie.
In de zomer van 2012 drumde Crabbé bij de begeleidingsband van Katrina Leskanich (bekend van Katrina & the Waves) tijdens haar Vlaamse festivaloptredens.
In 2015 werd hij op 2BE voetbalanalist voor de matchen uit de Champions League 2015-2016.
Verder presenteerde Crabbé het programma Karakters waarin sportmensen werden geïnterviewd.
Crabbé vormde jarenlang een koppel met omroepster en actrice Andrea Croonenberghs, maar hun relatie is inmiddels ten einde. Op 20 mei 2006 werd hij, bij zijn nieuwe partner, voor het eerst vader. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Ben Crabbé wordt zestig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.