Hoe kinderboeken aantrekkelijk én hanteerbaar kunnen worden uitgegeven, dat toont uitgeverij Kritak aan met “Een tocht naar het geluk” van Bernard Benson, de auteur van het enorm populaire “Vredesboek”. Maar verder is deze uitgave toch in hetzelfde bedje ziek als “Rolonio“.

Was vrede een vrij eenvoudig begrip om uit te leggen aan de kinderen, dan gaat dit bij geluk al heel wat moeilijker. Zo rijden de wagentjes “voor wie een reis maakt op het levenspad” op deze vier wielen: “het wiel van de menselijke behoeften”, “het wiel van de liefde”, “het wiel van de aardse doeleinden” en “het wiel van de goddelijke doeleinden“. Dit laatste is wel een merkwaardig wiel, de kinderen vragen dan ook wat meer uitleg aan de verteller, maar of ze met het antwoord (“Dat zijn dingen die we trachten te bereiken maar die het begrensde aardse overtreffen“) iets wijzer worden is wel zeer de vraag.
Als men dan op de koop toe vaststelt dat het boek niet echt àf is, dat men nog een vervolg moet kopen “om de weg naar het geluk te vinden“, dan vraagt men zich wel af of men hier niet een koe aan het melken is die eigenlijk al droog is komen te staan… (Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.44 van 1982)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.