De Scharnierreeks van AKO/EPO opende haar derde jaargang met “Ma gaat er vandoor” van Mireille Cottenjé.

Een boekje (een goeie veertig bladzijden) over echtscheiding voor veertienjarigen of daaromtrent, daar zaten we eerlijk gezegd op te wachten. Het is misschien daarom dat het resultaat zo tegenvalt. Dit is overigens niet de eerste keer, denken we maar aan vroeger besproken werkjes zoals “Pas op, daar komt Manuela” of “Marty’s zomer in Ierland”, die ook niet helemaal dàt waren (met enig voorbehoud voor “Marty”). Het blijkt dat de problematiek moeilijk te “vertellen” is voor kinderen. Net zoals in de realiteit dus. Of trappen we hiermee een open deur in?
De manier waarop Cottenjé het aanpakt is echter toch een echte afknapper. Dit boekje vertrekt eigenlijk van het fameuze zinnetje in een vastgelopen huwelijk: “Er moet toch meer zijn dan dit?”. Maar als we het dan gewoon inhoudelijk bekijken, dan wordt dat “meer” toch wel erg rooskleurig voorgesteld, ook al gebruikt de ontvoogde moeder-schrijfster sinaasappelkisten als kast. Toevallig werd op de televisie onlangs tweemaal “Je vais craquer” van François Letterier vertoond en die film hangt op een speelse wijze een veel juister beeld op van “the morning after”.
Afgezien daarvan (want een beetje “seksisme” zal wellicht niet vreemd zijn aan onze beoordeling: de vader wordt immers toch wel als een bijzonder grote lul – nou ja – voorgesteld) is dit rozegeur-maneschijn-verhaaltje gewoonweg slecht geschreven. Nemen we alleen nog maar de dialogen. Die zijn continu onecht, vals, gespeeld. Drie pagina’s in diverse situaties om dit te illustreren: pagina 21, 34 en 45. Vooral de jongeren zullen zich in dergelijk pseudo-volwassen gewauwel niet kunnen terugvinden. Spijtig. Te meer daar uit de gebruikelijke documentaire bijlage blijkt dat middelbare scholieren deze materie echt willen behandeld zien op school. Maar hoe dit aan de hand van zo’n prulletje mogelijk is, vragen we ons wel af. Misschien had de “pedagogische bijlage voor gebruik in de klas” ons op dat gebied wat wijzer gemaakt, maar jammer genoeg zat die er niet bij.

Referentie
Ronny De Schepper, Als echtgenoten echt scheiden, De Rode Vaan nr.44 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.