Het is vandaag 270 jaar geleden dat de Engelse componist van Duitse afkomst, Georg Friedrich Haendel, een oogoperatie onderging. Net als zijn confrater Johann Sebastian Bach deed hij daarvoor een beroep op kwakzalver John Taylor (1703–1772), maar bij allebei draaide de operatie op niets uit met eerst blindheid en uiteindelijk zelfs de dood als gevolg. Nochtans moest men destijds “ballen” hebben om dergelijke operatie te ondergaan, zoals men op bovenstaande illustratie kan zien. De patiënt werd niet verdoofd, maar wel in bedwang gehouden door een soort van gemaskerde beul. The School of Medicine en Public Health van Wisconsin geeft op z’n website een goede beschrijving van hoe het er in die tijd aan toe ging…

Haendel lived with declining vision for the last decade of his life following failed cataract surgery by Taylor. “If you had a good result a third of the time, it was par for the course,” says professor Albert, who teaches ophthalmology and visual sciences at the School of Medicine and Public Health. “At the time, physicians had no concept of bacteria, and no anesthesia, so the idea was to operate as quickly as possible. People didn’t expect a good outcome; they knew if they put themselves in the hands of an eye surgeon, they were taking a big chance.”
Of course, the risks may have been greater with a charlatan like Taylor. Albert describes him as “the most infamous of all ophthalmic quacks.” His arrival into town would be heralded by placards and handbills, and his coach was decorated with paintings of eyeballs and the motto: “Qui dat videre dat viver” (He who gives sight, gives life.)
“He practiced in the most flamboyant way, drawing crowds to watch procedures in the town square – and then getting out of town before the patients took their bandages off,” says Albert, who is the Emmett A. Humble Distinguished Director of the McPherson Eye Research Institute.
Haendel also underwent the cataract procedure known as “couching”, in which a needle was poked into the eye and the cataract-clouded lens pushed into the rear, out of the field of vision. He had the surgery several times, probably the last one at the hands of Taylor. None of the surgeries worked and he grew blind.
Today, surgeries in which cataracts are removed and the lens replaced are among ophthalmology’s most successful procedures, zo eindigt het artikel. Behalve in mijn geval dus. Als enige troost heb ik dus wel dat ik me in goed gezelschap bevind…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.