Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat ik in het Gentse Theater Arena naar “Het leven en de werken van Leopold II”, het omstreden stuk van Hugo Claus, ging kijken. De regie was in handen van Jacky Tummers.

De aanleiding om “Het leven en de werken van Leopold II” te schrijven, werd merkwaardig genoeg gevormd door het feit dat Hugo Claus in 1955 “uit waardering voor zijn gehele oeuvre” (hij was pas 26!) tot Ridder in de Orde van Leopold II werd geslagen. “Ik was toen een behoeftig, in vieze kleren gestoken dichtertje, maar dat lintje droeg ik overal,” zegt hijzelf. “Ik hoopte dat ik b.v. op de trein een kolonel tegen het lijf zou lopen, die me zou toesnauwen waar ik het lef vandaan haalde om met een Leopoldsorde rond te lopen, ik, een vlerk. Ik droomde van zo’n situatie, maar het is nooit gebeurd.” En daarom heeft hij dus maar dit stuk geschreven, zegt hij in Humo van 21 oktober 1993.
Het vorige stuk in Arena, “En ook de bloemen werden geboeid” van Fernando Arrabal, had ik gemist omdat de opvoeringen door hogerhand werden verboden, nog vóór ik de kans had gekregen de blote piemel te zien waarom het allemaal draaide. Daarom wilde ik dit stuk van Claus zeker niet missen, want er hing opnieuw spanning in de lucht. Deze keer verliepen de opvoeringen evenwel zonder al te veel problemen. Het was echter wel de laatste maal dat het stuk werd opgevoerd. “Alhoewel het zeker nog actueel is,” zei een redelijk opgewonden Hugo Claus tegen mezelf, toen ik hem ging interviewen n.a.v. “Het Verdriet van België”. “En denk nu niet dat ik voor mijn eigen straatje zit te preken, hoor,” ging hij verder. “Maar toen het door de KNS zou worden gespeeld, dan zijn er twee heren van het hof gekomen en die hebben gezegd: dat zouden we jullie toch niet aanraden… En dat blijft zo.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.