Op 24 oktober 1857 richtten Nathaniel Creswick en William Prest Sheffield FC op. De club wordt door de FIFA erkend als oudste voetbalclub ter wereld, al zijn daar wel discussies over.

Het genoemde duo maakte ook de regels op hoe het spel gespeeld werd, de zogenaamde Sheffield rules. Vóór de oprichting van de Football Association werd er overal met verschillende spelregels gespeeld. Pas in 1878 nam Sheffield deze regels over.
Enkele voorbeelden van de regels in Sheffield: buitenspel bestond niet, spelers van de tegenpartij mochten geduwd worden en een speler die een bal afhandig kon maken kreeg een vrije trap. Australische voetbalregels die de volgende jaren tot stand kwamen leken veel op die van Sheffield.
In 1860 werd Hallam FC opgericht, een buur van Sheffield. Een jaar later speelde Sheffield voor het eerst tegen Hallam. Die wedstrijd staat bekend als de eerste voetbalderby. Tegen 1862 waren er 15 clubs in Sheffield die allen volgens de regels van Sheffield FC speelden. In 1863 werd de club lid van de Football Association.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.