Lynyrd Skynyrd is een Amerikaanse southernrockband, afkomstig uit Jacksonville, Florida. Lynyrd Skynyrd verwierf begin jaren 70 bekendheid onder het leiderschap van zanger en songwriter Ronnie Van Zant tot de band in een vliegtuigongeluk betrokken raakte op 20 oktober 1977 in Gillsburg, Mississippi.

Hierbij kwamen Van Zant, gitarist Steve Gaines, zijn zus Cassie Gaines, manager Dean Kilpatrick en de beide piloten om. De andere bandleden overleefden de crash ternauwernood.
De band, die oorspronkelijk My Backyard heette, werd gevormd in Jacksonville in de zomer van 1964 door de jeugdvrienden Ronnie Van Zant (zang), Allen Collins (gitaar), Gary Rossington (gitaar), Larry Junstrom (bas) en Bob Burns (drums). Hun vroege invloeden waren Britse groepen zoals The Beatles, Free en The Yardbirds maar ook blues- en southern-bands als The Allman Brothers Band.
Tijdens de jaren 60 veranderde hun naam ettelijke malen. In 1970 wijzigden ze hun bandnaam in Leonard Skinnerd, naar de gymleraar van enkele bandleden, genaamd Leonard Skinner. Hij zou Van Zant en enkele bandleden in de jaren zestig eens naar het hoofd van de school gestuurd hebben, omdat hun haar te lang zou zijn. Nadat Al Kooper hen ontdekte, namen ze Lynyrd Skynyrd als definitieve bandnaam. Kooper produceerde hun eerste drie albums en de hitsingle “Sweet Home Alabama”.
In de jaren zeventig bouwde de groep aan een geduchte live-reputatie. Na de komst van gitarist Steve Gaines had de groep drie gitaristen die met name in het nummer Free Bird muzikaal flink konden uitpakken. Anderzijds stond met name Ronnie van Zant bekend als veeleisend, zodat de sfeer onderling vaak ruzies en vechtpartijen opleverde. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.