Middenin de troebelen tussen de redactie van De Rode Vaan en de partijleiding van de KP stierf totaal onverwacht op 19 oktober 1987 Alfons “Fonske” Goossens, sinds jaar en dag cartoonist van de Rode Vaan. Ik herinner me nog hoe na de kerkelijke uitvaartplechtigheid redactie en partijleiding elk in een apart café in Dendermonde de traditionele druppel op het afscheid van Fonske gingen doorspoelen.


foto2
Je mag de omschrijving “Fonske” niet verkeerd interpreteren. Het was zeker niet “paternalistisch” bedoeld, zoals men iemand die een beetje “light in the head” is b.v. Fonske zou noemen. En al helemaal niet slaat het op zijn gestalte. Integendeel! Fons was een grote forse vent, die zelfs nog bokser was geweest. Ik weet niet hoe hij het er in die sport heeft vanaf gebracht, maar ’t zou me niet verwonderen, mocht dat geen groot succes geweest zijn. Fonske was immers ‘ne crème van ‘ne gast. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat hij een tegenstander murw zou slaan b.v.
Dat boksen heeft ons overigens aan het denken gezet bij zijn dood. Fonske was namelijk met vakantie in Frankrijk en op een bepaald moment rijdt hij door een rood licht. Zijn vrouw zegt: “Allé, Fons, wat doet gij nu?” Maar Fons is dan al niet meer van deze wereld. Nee, hij was nog niet dood, maar hij was in een soort van coma gesukkeld waar hij nooit meer is uit ontwaakt. Nu dient weliswaar gezegd dat Fons op dat moment al lang gestopt was met boksen (ikzelf heb hem nooit wéten boksen), maar een mens vraagt zich toch af hoe zoiets nu plotseling kan gebeuren…
En Frankrijk brengt ons dan weer bij een andere toevalligheid: op 27 april 1987 had de toen veertienjarige Vanessa Paradis “Joe le Taxi” uitgebracht. Daarin komt het fameuze zinnetje: “Vas-y, fonce!” Vooruit, gas geven! Gaze met de voet, zoals Jan Mestdagh altijd zei, als hij bedoelde dat hij er eens zou invliegen. En dat kon dan zowel in de drank als in een artikel zijn. In de zomer van ’87 is het dan ook een grote hit, zowat over heel de wereld en ook bij ons. Ik herinner mij dan ook nog zeer goed dat ik op de drukkerij altijd “Vas-y, Fons!” liep te zingen, wellicht ook nog op het moment dat Fonske al naar Frankrijk was vertrokken, waar hij dus op een bepaald moment ook “gaze met de voet” gaf…

Als cartoonist gebruikte Fonske het pseudoniem Goal (Goossens Alfons, heeft u ‘m?). Elke week diende hij een politieke cartoon te maken voor De Rode Vaan, maar helaas zullen weinige daarvan nu nog overleven op het internet. “De politieke boodschap” was immers belangrijker dan de grap of de tekening… Maar Fonske kón wel goede cartoons tekenen. Als ze maar niks met politiek moesten te maken hebben. Zo heeft hij nog de cartoonwedstrijd van de dodenmars in Bornem gewonnen, met die fameuze cartoon waarop een deelnemer op het vijftig kilometerpunt zegt: “Oef, ik kan niet meer, ik keer terug…
Maar het meeste hield ik van Fonske als ik met hem mocht samenwerken. Als ik met andere woorden een cartoon bij mijn artikel wou en hij die moest realiseren, want ikzelf ben nooit voorbij het stadium van mannekes met borstelhandjes geraakt. Zo heb ik fantastische herinneringen aan Tarzan die ik aan een liaan tot tegen de rand van het blad liet knotsen of Klodientje Van Driessche die aan haar trouwe echtgenoot komt vragen wat hij van het woordenboek vindt. Fonske, ik mis je, man!

Ronny De Schepper
(met dank aan Patricia & Raoul en Maria voor de foto’s)


Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.