Op 18 oktober 1907 werd de nog niet geheel voltooide schouwburg “De Vlaamsche Opera” in Antwerpen plechtig geopend met “De Herbergprinses”, gedirigeerd door de componist Jan Blockx.

Van bij het begin was de Vlaamse Opera dus Nederlandstalig en qua repertoire Germaans gericht. Recente werken werden niet geschuwd en producties van eigen bodem werden gestimuleerd, wat op heel wat kritiek stuitte vanwege de Franssprekende Antwerpenaars.
In de jaren twintig zorgden de “Ballets Russes” van Serge Diaghilev in Parijs voor een heropleving van het ballet o.a. met “Parade”, “Le spectre de la rose” en “Noces”. Als het in Parijs regent, druppelt het bij ons en in 1923 werd aan de KVO te Antwerpen een balletgroep opgericht, geleid door Sonia Korty.
In de jaren dertig spande de KVO zich in om “het nieuwe Duitse repertoire” meer bekendheid te geven. Zo werd van Werner Egk, een pseudoniem dat overigens staat voor “Ein Grosse Künstler” “Die Zaubergeige” (1935) met duidelijk anti-semitische trekjes reeds een jaar later als “De Wondervedel” in Antwerpen gespeeld, gedirigeerd door Egk zelf. In 1942 kwam Joris Diels aan het hoofd van de Antwerpse opera, die tevens geherstructureerd werd en helemaal gefinancierd door de stad. Op die manier kon Diels een beleid uitbouwen, waarbij hij zich niet in de eerste plaats om volle zalen diende te bekommeren.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.