Het is uiteraard puur toevallig dat Robert Levin, die vandaag zijn 75ste verjaardag viert, alfabetisch vlak voor Liberace komt te staan, maar deze Amerikaan heeft – om het weliswaar met een boutade te zeggen – toch wel trekjes weg van zijn landgenoot.

Op een concert in de Gentse Bijloke in oktober ’96 (*) speelde hij immers het vierde pianoconcerto van Beethoven op de typische Elisabethwedstrijd-manier, met veel pathos, zonder partituur en met show-cadenza’s vol trillers (maar helaas geen thrillers). Een beetje stom als men rekent dat hij op een pianoforte speelde en begeleid werd door het uitstekende “historische” orkest van John Eliot Gardiner, waarmee hij overigens ook het vijfde concerto heeft opgenomen. Bij die gelegenheid speelde hij op een Lagrassa uit 1812. Als dat ook in Gent het geval was, moet ik zeggen dat dit beestje een heel mooie klank heeft. Niet kapot te krijgen zelfs.

Ronny De Schepper

(*) Er is ook nog een Noorse pianist met precies dezelfde naam, maar die is in diezelfde periode (namelijk op 29 oktober 1996) gestorven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.