Het is vandaag al tien jaar geleden dat Jos Huysmans, een van de meesterknechten van Eddy Merckx, is overleden.

82 jos huysmans

Jos Huysmans was een belangrijke pion voor Eddy Merckx bij vier van zijn Tour-zeges en drie Giro-eindzeges. Zelf stak Huysmans twee ritzeges in de Tour op zak, in 1968 en in 1972 en werd hij achtste in de Ronde van Frankrijk in 1967. Bovendien won hij de Waalse Pijl in 1969.
In 1969 had Huysmans trouwens een sterk klassiek voorjaar. Hij won daarnaast immers ook nog de Schaal Sels en werd tweede in de Amstel Gold Race.
Jos Huysmans en Eddy Merckx bleven na hun profwielercarrière vrienden. Huysmans werkte ook in de fietsenfabriek van Merckx. Wellicht heb ik hem daar ontmoet toen ik Eddy ging interviewen en die me rondleidde in zijn atelier. Helaas kan ik het me niet meer herinneren.
“Ik ben heel droevig”, zei Eddy Merckx bij Sporza. “Jos was vanaf 1970 een trouwe ploegmaat en achteraf is hij nog 27 jaar een trouwe medewerker geweest. Het is als een broer die weggaat.”
“Als renner was hij compleet en had hij een heel sterk koersinzicht. Hij reed altijd in dienst van de ploeg. Je kon steeds op hem rekenen, dag en nacht. Ik ben er echt kapot van. We gingen nog geregeld samen fietsen.”

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Jos Huysmans (1941-2012)

  1. Om een of andere reden had ik altijd een zwak voor Jos Huysmans. Ik vermoed dat het te maken had met het prentje uit de Velo Chewing Gum-reeksen waarin hij met een Mann-trui stond.
    In elk geval zocht ik, na de uitslag van Merckx, steeds naar zijn resultaat in elke koers.
    Ik ben zelfs zeer blij dat ik ooit (op een boekvoorstelling) samen met hem op de foto mocht.

    Geliked door 1 persoon

  2. Een gedachte die mij net te binnen schoot toen ik vorig bericht verzond. Hoe deed Eddy merckx dat eigenlijk met al die Jossen in zijn ploeg? Huysmans, De Schoenmaeker, Bruyere, Spruyt, Borguet? Anderzijds was het ook makkelijk. “Jos!!! Achtervolgen!!!” Als hij dat riep was de hele ploeg aan kop aan het sleuren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.