Met een vrij matige wind in de rug maakten de renners er vanuit de omgeving van Parijs een razende tocht van richting Tours. Winnaar Marcato werd afgeklokt met een gemiddelde snelheid van 48,629 km/u. Daarmee kreeg hij meteen de snelste klassieker ooit achter zijn naam (foto’s Erik Westerlinck).

Het vorige record stond op naam van Oscar Freire, met 47,730 km/u in Parijs-Tours 2010. Ook Andrei Tchmil zal hier en daar worden geciteerd met zijn 48,929 km/u van Parijs-Tours 1997, maar na afloop bleken de renners ruim zeven kilometer minder te hebben afgelegd dan voorzien zodat het gemiddelde naar beneden werd gecorrigeerd.
De snelste rit in lijn ooit is volgens mij nog altijd in handen van Walter Godefroot, die nog liefhebber was toen hij in de Ronde van Tunesië van 1964 drie ritten won waarvan met name de 8ste rit, Gafsa-Gabes, op 30/3/64 werd voortgejaagd door een stormwind. De 150 km werden afgelegd in 2u50’45″, dus meer dan 50 km/uur. Ondertussen zou hij wel al “onttroond” zijn door Igor Gonzalez de Galdeano die de 9e rit van de Vuelta a Espana 2001 (179.2 km in 3:14’52″) won tegen 55.176 km/u, maar velen vinden dit nu toch een beetje té snel om nog geloofwaardig te zijn…

marco marcato

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.