De Britse ex-wielrenner Tony Hoar is helaas reeds drie jaar geleden overleden…

Als ik mag afgaan op de Wielersite dan heeft deze renner uit Hampshire een ultra-korte carrière gehad. En toch is hij erin geslaagd om geschiedenis te schrijven: in 1955 eindigde hij immers op de laatste plaats in de Tour de France op meer dan zes uur van overwinnaar Louison Bobet. Op onderstaande foto ziet men trouwens hoe de voorlaatste, de Fransman Henry Sitek, de symbolische “rode lantaarn” overhandigt aan zijn Engelse collega. (Op bovenstaande actiefoto is Hoar uiterst rechts te zien naast zijn landgenoot Ken Michell. De Zwitser vóór hen is nog niet geïdentificeerd. Het is ofwel Meili of Rudolf.)
Datzelfde jaar behaalde Hoar ook een negentiende plaats in de ronde van zijn eigen land en stond hij ook aan de start van de Ronde van Egypte en de Ronde van Nederland (waar hij zowaar een etappe won), maar voor zover ik kan nagaan heeft hij daar de eindmeet niet gehaald.
Een jaar eerder was hij wel al derde geworden in de Ronde van Ierland na zijn landgenoot Bernard Pusey en de toch wel bekende Seamus Elliott.
Voor 1956 worden geen uitslagen vermeld, maar wel dat hij voor het Zwitserse Cilo zou hebben gereden. Dan neem ik aan dat hij in de Ronde van Zwitserland is gestart, want in eigen land reed hij voor Hercules.

Ronny De Schepper

14797183732473scan58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.