Op het elan van zijn tweede plaats in de Tour won de Colombiaan Rigoberto Uran (foto’s Erik Westerlinck) enkele maanden later de Italiaanse semi-klassieker Milaan-Turijn door wielergrootheden als de Brit Adam Yates, de Italiaan Fabio Aru en zijn landgenoot Nairo Quintana achter zich te houden.

Rigoberto Urán Urán (Urrao, 26 januari 1987) is een Colombiaans wielrenner die anno 2018 rijdt voor Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale en behoort tot de zogenaamde “gouden vier”, oftewel de vier grootste en meest complete wielertalenten uit Colombia van zijn generatie. Colombia hoopt met hem en de andere drie (Nairo Quintana, Carlos Betancur en Sergio Henao) eindelijk een Colombiaanse Tourwinnaar te krijgen.
Bij de jeugd won hij vele wedstrijden, zowel op de baan als op de weg. Hij is bovendien de enige renner die tweemaal de Ronde van Colombia voor junioren won. In 2005 had hij grote kans op het wereldkampioenschap tijdrijden bij de junioren, maar twee lekke banden weerhielden hem van kans op winst: hij strandde op de twaalfde plaats op één minuut en zeventien seconden van Marcel Kittel.
Zijn prestaties bleven echter niet onopgemerkt en verschillende Europese ploegen toonden hun belangstelling; hij koos uiteindelijk voor het Italiaanse Tenax, waar ook zijn vriend Marlon Pérez reed. Na een jaar lijfde Unibet.com hem in voor vier jaar. Zijn jaar begon met visumproblemen, waardoor hij pas in mei in Europa kon komen koersen. Hier won hij vrijwel meteen de tijdrit in de Euskal Bizikleta en een etappe in de Ronde van Zwitserland. In augustus startte Urán in de Ronde van Duitsland. Hij leek in de eerste zware rit op weg met Damiano Cunego naar een mogelijke ritwinst tot het noodlot hem trof en hij in een afdaling de bocht uit vloog nadat zijn remmen blokkeerde en hij met een klap tegen de grond stuiterde. Het bleek einde seizoen voor Urán, maar hij had zoveel indruk gemaakt dat hij aanbiedingen van zeven Pro Tour-ploegen kreeg. Hij koos uiteindelijk voor Caisse d’Epargne, mede omdat hij bovendien zijn vriend Arango mee mocht nemen.
Het wielervoorjaar van 2008 moest Urán noodgedwongen laten schieten, vanwege het herstel van zijn breuken. Hij maakte zijn comeback eind maart in de Ronde van Castilië en León. In de maand mei toonde hij al opnieuw zijn klasse met een sterke prestatie in de bergrit van de Ronde van Romandië, maar in de Ronde van Catalonië deed hij nog beter met een tweede plaats in het eindklassement. Na zijn deelname aan de wegrit op de Olympische Spelen zakte Urán af naar Duitsland waar hij twee keer nipt naast een ritzege greep. Urán rondde zijn seizoen af met een derde plaats in de prestigieuze Ronde van Lombardije.
Vanaf 2011 kwam hij uit voor het Britse Team Sky. Op 28 juli 2012 werd hij tweede op de Olympische wegwedstrijd, achter de Kazak Aleksandr Vinokoerov. In 2013 won hij de tiende etappe van de Ronde van Italië, zijn eerste etappezege in een grote ronde. Hij besloot deze Giro met de tweede plaats in het eindklassement, achter Vincenzo Nibali. Ook reed hij een uitstekend wereldkampioenschap in het Italiaanse Florence. Toen Nibali in de laatste ronde een aanval plaatste, was hij samen met de latere wereldkampioen Rui Costa en de twee Spanjaarden Joaquim Rodríguez en Alejandro Valverde de enige die kon volgen. In een natte afdaling verloor Urán echter de controle over zijn fiets en vloog de kant in. Hij zou uiteindelijk als 41ste over de meet komen.
Op 13 juli 2013 bevestigde Patrick Lefevere dat hij een akkoord had bereikt met Urán. Urán zou zo de “eerste” bevestigde aankoop zijn van Omega Pharma-Quick Step. Hij mocht er in tegenstelling tot bij zijn vorige team zijn eigen kansen gaan. Zijn eerste grote doel was de Ronde van Italië 2014 waarin hij wederom tweede werd.
In 2016 ging Urán aan de slag bij het Amerikaanse Cannondale-Drapac. In de Ronde van Italië behaalde Urán een top-10 klassering. In augustus nam Urán deel aan de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij zat in de finale in een winnende positie, maar door een val verspeelde hij zijn kansen.
In 2017 werd hij tweede in het eindklassement van de Tour de France, waarin hij ook de negende etappe won. Tevens won hij dus de Italiaanse semiklassieker Milaan-Turijn. (Wikipedia)

In de 3e etappe van de Ronde van Slovenië heeft Rigoberto Uran in juni 2018 een dubbelslag geslaan. De Colombiaan van Education First versloeg Daryl Impey (Mitchelton) en Primoz Roglic (Lotto-Jumbo) in een sprint bergop. Uran werd ook de nieuwe leider, maar moest de eindoverwinning uiteindelijk toch aan Primoz Roglic laten.

Ronny De Schepper

Uran Rigoberto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.