Het is al 55 jaar geleden dat de Amerikaanse folk- en protestzanger Woody Guthrie is overleden.

Hij schreef een heleboel liederen over de burgeroorlog in Spanje, over Sacco en Vanzetti enzovoort. Een ander geliefkoosd thema van hem was de zoektocht naar “het beloofde land”, zoals in het liedje “Do-re-mi”. In Oost- en Midden-Amerika dacht men dat het beloofde land in het verre westen, meer bepaald in Californië lag. Vele arme mensen trokken er heen met de bedoeling er rijk te worden of althans toch wat comfortabeler te kunnen leven. Maar als je geen poen hebt, zo zegt Woody, dan kom je er ook dààr niet aan te pas. “The do-re-mi” is inderdaad het geld.
Hij schreef ook veel nummers over “the dust bowl” en het was dus helemaal niet te verwonderen dat hij optrad op het Grapes of Wrath-festival, een benefiet ten voordele van de migranten waarover John Steinbeck het had in zijn boek (Woody schreef trouwens een song over Tom Joad, de hoofdpersoon uit Steinbecks boek, de song werd later gecovered door Bruce Springsteen). Ook Arlo Guthrie, de zoon van Woody, zingt over Mexicanen die de grens over willen om in Amerika een beter bestaan op te bouwen, maar die dan opgepakt worden en weer over de grens gezet (“Deportees”).
In 1935 bewerkt Irving Berlin een oud nummer van hem dat destijds voor een musical werd afgekeurd tot “God bless America”. Het wordt het officieuze Amerikaans volkslied. Woody Guthrie schrijft uit reactie “This land is your land”. Het zou in de jaren zestig een hit worden in de versie van Trini Lopez en nog later zou het eveneens worden gecovered door Bruce Springsteen.
Op dat festival heeft Woody ook Pete Seeger leren kennen. Toen deze later samen met Lee Hays en Millard Lampell The Almanac Singers stichtte, zou Woody pas later aansluiten. Dus het is niet helemaal correct van dit “Woody’s groep” te noemen…
Ondanks alle toegevoegde Hollywood-romantiek is de filmische biografie van Hal Ashby “Bound for Glory” een aanrader, al was het maar ter kennismaking met deze man.
Merkwaardig genoeg werd Woody Guthrie ooit van moord verdacht, met name in 1947 toen het lijk van de 22-jarige actrice Elisabeth Short, bijgenaamd “The Black Dahlia”, vreselijk verminkt werd aangetroffen in Los Angeles. (Hoe lichtvaardig deze aanklacht werd geopperd, wordt mede geïllustreerd door het feit dat o.a. ook Orson Welles in aanmerking kwam als “moordenaar”.)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.