Het is vandaag precies negentig jaar geleden dat Pierre De Geyter, de componist van de Internationale, is overleden.

Pierre De Geyter (1848-1932) is geboren in Gent en was één van de vele Vlamingen die vorige eeuw naar Noord-Frankrijk trokken, op zoek naar een beter bestaan. Hij raakte betrokken bij de arbeidersbeweging in Rijsel en vooral bij de socialistische muziekverenigingen. Daar kreeg hij de opdracht om bij L’Internationale, een gedicht van de communard Eugène Pottier (1816-1887), muziek te schrijven.
Na de nederlaag van de commune had Pottier Frankrijk moeten verlaten. Vijftien jaar later keerde hij, totaal ziek en verzwakt, naar Parijs terug om er te sterven. Intussen had men zijn “Chants Révolutionnaires” uitgegeven. In de bundel zat ook “L’Internationale”. De nieuwe versie zou Eugène Pottier dus nooit horen, maar de Internationale werd aanvankelijk gezongen op de tonen van de Marseillaise en die versie heeft hij wellicht nog wél gehoord.
In het boek “Pierre De Geyter: het grote lied van een kleine man” (een uitgave van AMSAB i.s.m. Masereelfonds) buigt een internationaal gezelschap van auteurs zich niet alleen over de figuur van De Geyter, maar ook over zijn tijd en de impact van de Internationale. Jan Olsen schreef de biografie van De Geyter; terwijl Eddy Van Haverbeke in zijn genealogische studie onder meer de familieband aantoont met de Gentse socialistische militant Pol Verbauwen. Bart De Wilde belicht het miserabilisme van het arbeiderskind De Geyter in zijn bijdrage over het sociaal-economische leven in Gent rond het midden van de 19de eeuw.
In het kader van de verhuis van de familie De Geyter naar Rijsel behandelt Piet Creve de problematiek van de Vlaamse migranten in Noord-Frankrijk. De Franse auteur, Frédéric Robert, brengt een musicologische benadering en Jan Gielkens geeft een analyse van de verspreiding van de Internationale. De plaats van het arbeiderslied in de socialistische beweging wordt door Rik Vandecaveye behandeld in al zijn aspecten.
Op de foto brengen enkele sympathisanten hulde aan het standbeeld van Pierre De Geyter in de voortuin van het MIAT in Gent.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Pierre De Geyter (1848-1932)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.