De veertigjarige Rien Schuurhuis is morgen de eerste renner om in een wereldkampioenschap aan te treden voor Vaticaanstad. Hoe is dat mogelijk?

“Precies één jaar geleden, tijdens het vorige WK in Leuven, werd Vaticaanstad officieel als 200ste land toegelaten tot de Internationale Wielerunie UCI. Wat dus betekende dat vanaf dit huidige WK ook Vaticaanse renners welkom zijn. Alleen telt de Heilige Stoel officieel 825 inwoners en is het zelfs met een vergrootglas tussen al die kardinalen, bisschoppen en priesters vergeefs speuren naar wielertalent. Met don Vincenzo Puccio hebben ze wel een marathonloper in de rangen, maar een goede coureur? Nee, dat niet. Dus werden met de zegen van Paus Franciscus de selectiecriteria wat bijgespijkerd,” aldus Stefan Vanderstraeten in Het Laatste Nieuws van 23/9/2022.

“Naast de officiële inwoners mochten ook alle werknemers van Vaticaanstad en hun familieleden in de eerste graad toetreden tot de overkoepelende Athletica Vaticana-sportbond. Wat uiteindelijk een wielerploeg van tien mensen opleverde, met Rien Schuurhuis als talentrijkste. Al is zijn grootste geluk dus vooral dat hij getrouwd is met de Australische Chiara Porro, een diplomate die na eerdere omzwervingen in Frans-Polynesië en India sinds september 2020 op de Australische ambassade in Vaticaanstad werkt. Haar fietsende man, met wie ze ook twee kinderen heeft, voldeed dus perfect aan de pauselijke voorwaarden en wilde zijn eerste en mogelijk enige kans ooit op een WK natuurlijk niet laten schieten. “Het is een ongelooflijke eer voor mij om het Vaticaan te mogen vertegenwoordigen in mijn tweede thuis, Australië”, vertelt hij in een strak geregisseerde persmededeling vanuit Vaticaanstad, waarin vooral de broederschap tijdens internationale sportwedstrijden – Fratelli tutti – benadrukt wordt. Al komt ook Riens geboorteland even aan bod: “In mijn thuisland Nederland maakt fietsen deel uit van het dagelijks leven. We reden op de fiets naar werk, school, winkel en naar de kerk. Ik spaarde mijn eerste zakgeld voor een fiets. Ik weet niet precies wanneer mijn liefde voor wielrennen is begonnen, maar ik denk dat het altijd in mijn hart heeft gezeten. Ik was destijds vooral fan van de Spanjaard Miguel Indurain (vijfvoudig Tourwinnaar, red.). Ik bewonderde zijn bescheidenheid en nederigheid in en buiten het wielrennen.”

Waarna ook zowaar paus Franciscus zich ermee bemoeit (in de persmededeling, neem ik aan): “Tijdens een koers moet de hele ploeg samenwerken. Als iemand van hen het moeilijk heeft, zijn het de teammaats die helpen of gezelschap houden. Ook in het leven is het noodzakelijk om in een geest van onbaatzuchtigheid, vrijgevigheid en gemeenschap te handelen, om hen te helpen die achterop zijn geraakt, zodat je samen een bepaald doel kunt bewerkstelligen.” En volgens HLN sluit hij af met: “De kerk is als een fiets: die houdt zich alleen maar overeind als zij vooruit blijft gaan.” Het grappige is dat dit ook een scène is uit “Les aventures de Rabbi Jacob”, een film met Louis de Funès uit 1973. Daarin luistert de Funès een bijeenkomst van terroristen af die doorspekt is met revolutionaire uitspraken, waarop hij telkens voor zich uit fluistert wie dat wel zou hebben kunnen gezegd. Als één van die mannen dan zegt dat de revolutie als een fiets is, die zich alleen maar staande kan houden, als ze blijft vooruitgaan, laat de Funès zich ontsnappen: “Eddy Merckx!” Waarop een verstrooide wachter die hem heeft gehoord, hem corrigeert met “Ché Guevara!” (Overigens een Argentijn, net als de paus, vandaar misschien het onbewuste citaat?)

“Van één zege is Vaticaanstad nu al zeker: zonder concurrentie zorgt zij voor het allermooiste wielertruitje in het WK-peloton. Goud en wit, met ook nog eens dat prachtige pauselijk embleem,” aldus tot slot nog HLN.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Voor het eerst renner uit Vaticaanstad aan de start van een WK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.