De Amerikaans-Belgische pianist Daniel Blumenthal viert vandaag zijn zeventigste verjaardag (foto Wolf Artists International LLC via Wikipedia).

Blumenthal werd geboren uit Amerikaanse ouders in Duitsland. Hij verhuisde met zijn ouders naar Parijs waar hij op vijfjarige leeftijd begon met piano spelen. Na zijn middelbare school ging hij muziek studeren aan de American University in Washington, de University of Michigan waar hij zijn Bachelor of Music behaalde en de Juilliard School in New York waar hij zijn master titel in Music en zijn doctoraat in Musical Arts behaalde. Hierna ging hij les nemen bij Benjamin Kaplan in Londen.

Tussen 1981 en 1983 won Blumenthal prijzen op diverse internationale competities en concoursen waaronder in Leeds in 1981Sydney in 1981, en Genève en Busoni in 1982. In 1983 werd hij vierde laureaat bij de Koningin Elisabethwedstrijd in België. Daar is hij trouwens zowat een vaste begeleider van deelnemers aan de vioolwedstrijd geworden en in 1995 maakte hij zelfs deel uit van de jury. Hij is ook hoogleraar uitvoerend pianospel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel 

Blumenthal heeft een zeer gevarieerd repertoire wat bestaat uit werken van vele componisten waarvan hij ook vaak onbekende werken aan de vergetelheid ontrukt. Hij geeft solo recitalsconcertenkamermuziekuitvoeringen en begeleidt zangers. Hij heeft meer dan tachtig cd’s opgenomen. Eén daarvan is de CD “Cinema Emotion” die door koffies Jacqmotte gratis werd verspreid en waarop hij filmmuziek vertolkt (“Summer of ’42” en “The piano”) of klassieke muziek die in films werd gebruikt (Rachmaninov en Chopin). Hij wordt daarbij begeleid door het Symfonieorkest van Vlaanderen, geleid door Fabrice Bollon. De opname vond plaats in juli 1997 in de Gentse Bijloke. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.