Vijf jaar geleden werd Chantal Blaak (foto Hoebele via Wikipedia) wereldkampioene op de weg in het Noorse Bergen.

Chantal Blaak (Rotterdam22 oktober 1989) reed in 2008 voor AA Drink, dat in 2009 verder ging als Leontien.nl, onder leiding van Leontien van Moorsel. Na een sterk voorjaar werd Blaak tweede in het Nederlands kampioenschap wielrennen achter Marianne Vos en won de Europese titel voor dames onder de 23 jaar.

In 2012 won ze brons op het WK ploegentijdrit met haar ploeg AA Drink-Leontien.nl in Valkenburg. Twee jaar later werd ze wereldkampioene met Specialized-lululemon in het Spaanse Ponferrada en in 2015 won ze zilver met haar ploeg Boels Dolmans in het Amerikaanse Richmond. Op het NK tijdrijden in 2015 won ze brons achter Anna van der Breggen en Ellen van Dijk.

In 2016 won Blaak de World Tour-wedstrijden Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem. Hierdoor mocht zij de leiderstrui dragen in de Ronde van Vlaanderen, waar ze derde werd. Ze prolongeerde haar titel in Le Samyn des Dames en werd tweede in de Omloop Het Nieuwsblad, achter haar ploeggenote Elizabeth Armitstead. Ze was dan ook teleurgesteld dat ze niet geselecteerd werd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In mei verlengde ze haar contract bij Boels Dolmans met twee jaar tot eind 2018. In augustus won ze met haar ploeg de ploegentijdrit van de Open de Suède Vårgårda in Zweden en in september won ze haar eerste rittenkoers: de Holland Ladies Tour. Ze eindigde als vierde in de eindstand van de World Tour. Op 9 oktober won ze in DohaQatar, het WK ploegentijdrijden, deze keer dus met haar ploeg Boels Dolmans.

Blaak opende het seizoen 2017 met een tweede plaats in de Omloop Het Nieuwsblad, net als in 2016. Ze sloot de voorjaarsklassiekers af met de derde plek in de Ronde van Vlaanderen. In de Healthy Ageing Tour won ze twee etappes: een ploegentijdrit en een rit in lijn. Op 24 juni won ze haar eerste nationale titel op het Nederlands kampioenschap in Montferland door weg te springen uit een kopgroep met Floortje Mackaij en uittredend kampioene Anouska Koster. Eén week later won ze met haar ploeg de openingsploegentijdrit in de Giro Rosa, die uiteindelijk gewonnen werd door haar ploeggenote Anna van der Breggen. Eén maand later wonnen ze wederom een ploegentijdrit: de Zweedse World Tour-wedstrijd Open de Suède Vårgårda. In september werden ze echter verrassend verslagen op het WK ploegentijdrijden door Team Sunweb. Een week erna, tijdens de wegwedstrijd op 23 september, kwam ze ten val op 66 km voor de finish. Ze wist weer aan te sluiten in het peloton en met nog 23 km te gaan demarreerde ze samen met Audrey Cordon-Ragot en Hannah Barnes. In de laatste ronde maakten vier rensters waaronder Van der Breggen en Annemiek van Vleuten de oversteek op Salmon Hill. Blaak demarreerde acht kilometer voor de finish en kwam solo over de streep in Bergen. Een halve minuut later volgde de sprint van een uitgedund peloton. Katrin Garfoot en uittredend kampioen Amalie Dideriksen vervolledigden het podium; Van Vleuten finishte als vierde, Van der Breggen werd achtste. Blaak kreeg de regenboogtrui overhandigd van de pasgekozen UCI-president David Lappartient en de Noorse premier Erna Solberg. Achteraf zei ze dat haar eerste gedachte was dat deze zege revanche was voor de gemiste Spelen in Rio. Vier dagen later werd ze gehuldigd bij het gemeentehuis in Bergschenhoek.

In 2018 won ze de Amstel Gold Race (WWT) en werd ze Nederlands kampioene op de weg. Ze won ook nog de 4e etappe van de Healthy Ageing Tour en de ploegentijdrit in de Open de Suède Vårgårda (WWT). Daarna volgde nog de 5e etappe van de Boels Ladies Tour (WWT). In 2019 won ze de Omloop Het Nieuwsblad en werd ze op de Europese kampioenschappen tweede in de individuele tijdrit. [Wikipedia]

In 2020 heeft ze voor de derde keer in haar carrière de Memorial Roger Delhaye of de GP Samyn voor vrouwen op haar naam geschreven. De wereldkampioene uit 2017 zette een solo van meer dan 50 km op poten in de Waalse opener. Lotte Kopecky werd na Christine Majérus derde. Maar nog straffer was haar overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Ze reed weg in de slotfase en bouwde nog een grote voorsprong uit. Lotte Kopecky sprintte in de achtervolgende groep naar de derde plaats, na Amy Pieters. 

Op 6 maart 2021 heeft ze zich gekroond tot de koningin van de Strade Bianche. De oud-wereldkampioene bleef de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.