The Irish mezzo-soprano opera singer Alison Margaret Browner viert vandaag haar 65ste verjaardag.

Born in Dublin, Browner graduated in Music at Trinity College with a Bachelor of Arts while she also studied singing and violin at the College of Music (now the DIT Conservatory of Music and Drama). Through a scholarship from the German Academic Exchange Service (DAAD) she went to the Hamburg Academy of Music and completed her studies with a recital and concert diploma with Hans Hotter.
Her singing career began at the Opera Studio of the Bavarian State Opera in Munich, the Staatstheater Darmstadt working with Hans Hotter. Browner sang in Richard Strauss’ “Ariadne auf Naxos” and the title role in “Der Rosenkavalier” and the great Mozart and Rossini parts in 1987 as an ensemble member of the National Theatre Mannheim.
Her international breakthrough came at London’s Royal Opera House in the title role of Rossini’s “La Cenerentola”, rol die ze o.a. hernam in De Vlaamse Opera. Maar nadat ze iedereen had verbluft in de titelrol van “La Cenerentola” ontgoochelde Alison Browner (foto YouTube) op het oudejaarsavondconcert van diezelfde Vlaamse Opera. Een koele dirigent (Graeme Jenkins) en een koele zaal (het ICC) mogen er wel toe bijgedragen hebben dat ze erg koel overkwam (de aria uit “La Clemenza di Tito”, waarin ze met een alweer briljante Fang Song mocht ‘dialogeren’, was alvast het beste van de avond), maar toch dient de fout ook bij haarzelf gezocht. Vroeger had men zangers die niet konden acteren, krijgen we nu een generatie operazangers die geen concerten meer kunnen geven? (Gent, ICC, 31/12/91) Blijkbaar was het een eenmalige inzinking, want at the Salzburg Festival she performed under Sir John Eliot Gardiner.
Besides opera Browner shows great interest in the recital and concert repertoire. In recent years she has sung the great oratorios and many recitals throughout Europe and abroad. Browner has celebrated success with a broad repertoire with renowned ensembles and conductors as Philippe Herreweghe, Eric Ericson and his chamber choir, the Concerto Köln and many others.
Browner has sung many concerts with the Limburger Domsingknaben where her husband Wilhelm Gries is vocal coach, assistant choir director and conductor. They are based in Limburg an der Lahn in Germany. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.