De Italiaanse gewezen wereldkampioen Giuseppe “Beppe” Saronni (op bovenstaande foto in het midden, samen met zijn twee broers Antonio links en Alberto rechts) viert vandaag ook zijn 65ste verjaardag.

Giuseppe Saronni werd al prof in 1977,toen hij pas 19 jaar oud was, nadat hij speciale dispensatie had gekregen van de Italiaanse wielerbond. Saronni was een goede tijdrijder, redelijk klimmer en had de beschikking over een competitieve eindsprint. In zijn carrière, die duurde tot en met 1990, wist hij 193 profoverwinningen te boeken, waarvan de voornaamste ongetwijfeld in 1982 valt te situeren, toen hij wereldkampioen op de weg werd in Goodwood.
In zijn eerste jaar behaalde hij al direct enkele overwinningen en werd hij tweede in de Waalse Pijl. In de Ronde van Italië is hij 13 keer van start gegaan won deze twee keer (1979 en 1983), in totaal won hij daar 26 etappes (24 individueel en 2 in ploegverband) en droeg 39 dagen de roze trui. Uitschieter was het jaar 1980 waarin Saronni zeven etappes won.
Op zijn erelijst prijken verder overwinningen in onder meer Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije, de Waalse Pijl, het Kampioenschap van Zürich, het Italiaans kampioenschap op de weg en twee ritten in de Vuelta. Verder ook etappekoersen zoals de Ronde van Romandië, de Midi Libre, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Zwitserland.
Giuseppe Saronni reed enkel in Italiaanse ploegen, de sponsors hadden er niet of nauwelijks belang bij dat er buiten Italië gereden werd (men noemde dit de periode van “de vadsige koningen”). Zodoende startte hij in de herfst van zijn loopbaan slechts één keer (1987) in de Tour de France, zonder enig succes. Ondanks zijn vele zeges kreeg hij tijdens zijn actieve wielerloopbaan, mede door zijn afwachtende manier van koersen en vertrouwend op zijn eindsprint, nooit die status van een vedette zoals zijn landgenoot en eeuwige rivaal Francesco Moser.
Na zijn actieve wielerloopbaan was hij jarenlang manager van de Lampre-ploeg en bondscoach van de Italiaanse wielerequipe. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.