M*A*S*H (de afkorting staat voor Mobile Army Surgical Hospital) was een Amerikaanse komische televisieserie op basis van een eerdere film: M*A*S*H uit 1970. De serie is genoemd naar en gebaseerd op het boek MASH: A Novel About Three Army Doctors van Richard Hooker en werd voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse zender NBC vandaag precies vijftig jaar geleden.

De serie handelt over de avonturen van de bemanning van een mobiel veldhospitaal tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig, maar net als de film kwam het bij de kijkers over alsof het zich afspeelde in de toen nog aan gang zijnde oorlog in Vietnam. Het was dan ook noodzakelijk dat de tragiek en ellende van alledag werd verdrongen door humor.
Het was William Self, directeur van 20th Century Fox, die besloot een televisieserie te maken naar aanleiding van de film MASH. Het decor was nog voorhanden en Fox had de rechten op de verhaallijn, dus de productie van de serie was relatief goedkoop. Gary Burghoff, die het karakter Radar O’Reilly speelde, was de enige acteur uit de film die werd gevraagd in de serie te spelen. McLean Stevenson speelde de rol van Henry Blake, terwijl hij liever Hawkeye wilde spelen. De juiste persoon voor de rol van Hawkeye werd pas op het laatste moment gevonden. Alan Alda hield de boot tot het laatste moment af, omdat hij zijn twijfels had over het spelen in een mogelijk langlopende serie en omdat hij de oorlog niet leuker wilde doen lijken dan in de werkelijkheid het geval was. Om dit te voorkomen liet hij in zijn contract opnemen dat iedere aflevering minstens één scène moest bevatten die zich afspeelde in de operatiekamer. Alda, die de serie ook gedeeltelijk regisseerde, was als enig personage te zien in iedere aflevering. Gedurende de elf jaar dat de serie speelde reisde hij ieder weekend van Los Angeles, waar de serie werd opgenomen, naar zijn gezin in New Jersey.
De serie kwam na 251 afleveringen tot een einde, na het winnen van talloze onderscheidingen, waaronder 14 Emmy Awards. De laatste aflevering was een van de best bekeken programma’s ooit. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.